Barkóság Konferenciát rendeztek Borsodszentgyörgyön
Kultúra
2022. szept. 19.

Barkóság Konferenciát rendeztek Borsodszentgyörgyön

Barkóság Konferenciát rendeztek Borsodszentgyörgyön a Kultúrházban. Néprajz, régészet, vallástörténet, hely és családtörténet is szerepelt a témák között.

A borsodszentgyörgyi Kultúrházban várták a meghívott vendégeket, előadókat, akik a Barkóság Konferenciájának főszereplői voltak. A levezető elnök, Prof. Dr. Paládi-Kovács Attila nyugalmazott egyetemi tanár, akadémikus, Széchenyi-díjas etnográfus volt, aki minden évben örömmel vállalja a megtisztelő feladatot. A nevével fémjelzett konferencia anyagaiból, tanulmányköteteket is kiadtak Studia Barkonum azaz, Tanulmányok a Barkóságról címmel. A kiadványok lektora hangsúlyozta, a barkók legyenek büszkék szülőfalujukra.

„Valamikor, ahogy a palóc is, hajdanában egy csúfnév volt. A barkókat is csúfolták azzal, hogy barkók. Most pedig büszkék rá. Legyenek is büszkék én azt mondom, mert ez a név semmivel sem alábbvaló, mint a többi népség. A palócok is ma már világtalálkozókat rendeznek, Gömörpéterfalván barkó büszkeség napját, meg Parasztolimpiát. Ez így van jól, így a helyes. Már Arany János és Petőfi Sándor és a többiek is tudtak mirólunk, sőt már Vörösmarty Mihály is” - mondta Prof. Dr. Paládi-Kovács Attila, nyugalmazott egyetemi tanár, akadémikus.

Kísérleti régészet – különlegességek a múltból című előadást Regős József barlangász-geológustól hallhatták, de sok hasznos információt osztott meg Gömörpéterfala vallási életéről dr. Juhász Attila plébános az érdeklődőkkel. A nyolc előadó közül a határon túlról is érkeztek, akik előadásaikban több tudományterületet is érintettek a történelem mellett.

„Helytörténet, a családtörténet, vallástörténet, régészet, néprajz. Igen széles a skála. Talán a kezdeményezésben most ami újdonság, hogy igyekeztünk a határon túlról is hívni előadókat, így érkeztek például Gömörpéterfaláról. Maga az előadók köre is széles, a tudományos fokozattal bírókon kívül lokálpatrióták, helytörténészek, középiskolai tanárok, de akár amatőr kutatók is szerepelnek. Nagyon örömteli, hogy ez a kezdeményezés ilyen hosszú időszakot is átölelve a mai napig fennmaradt” - fogalmazott dr. Alabán Péter, történész.

A hagyományőrző program négy előadását követően, a résztvevők a borsodszentgyörgyi Barkóház gyűjteményét nézték meg.

„A házban található adományok java része a faluból lett beszerezve. Egy gyűjtő helyet szerettünk volna, hogy a régi szentgyörgyi illetve a barkósághoz köthető népi motívumokat betudjuk mutatni. Így például van még egy össze nem szerelt szövőgépünk is” - emelte ki Nikodém Kornél, Borsodszentgyörgy polgármestere.

A program ismét a Kultúrházban folytatódott, ahol az előadásokat meghallgatva, dr. Alabán Péter „Tíz konferencia az értékmentés és hagyományőrzés jegyében” című prezentációja zárta a napot.