Légópince – Kedvezményes áron látogatható szeptemberben a LégÓzd.
Kultúra
2022. szept. 14.

Légópince – Kedvezményes áron látogatható szeptemberben a LégÓzd.

Kedvező áron látogatható szeptemberben a LégÓzd. Tavaly decemberben nyitotta meg kapuit a létesítmény a látogatók előtt.

Ezalatt az idő alatt több, mint hatszázan tekintették meg a tárlatot. Több csoport is érdeklődött a kiállítás iránt, így iskolás és nyugdíjas csoportok is voltak már a részlegben. Október elsejéig kedvezményesen lehet a belépőjegyeket vásárolni.

Tavaly decemberben nyitotta meg kapuit az Ív úti légoltalmi pince. Az ÓMÉK – Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark munkatársai hosszú ideig dolgoztak azon, hogy ebben a felújított formában tekinthesse meg a tárlatot a lakosság. Az eseményen beszédet mondott Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere, Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, valamint Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető igazgatója is. Mindannyian a tárlat különlegességét hangsúlyozták.

„Információt szereztünk egy olyan magángyűjteményről, amivel egyedülállóvá tudtuk tenni az ózdi kiállítást. Nem csak helyieket, hanem bárkit, aki ellátogat a városba, egy nagyon széles körű kiállítás vár, illetve izgalmas terek, amit a LégÓzd tud biztosítani. Mind a berendezett terek, mind az urbex elnevezésű résszel, ahol az elmúlt évtizedekben nem történt változás, ezáltal a legjobban adja vissza az eredeti állapotokat. Érdekes lehet az ide látogatóknak, öregbítve Ózd hírnevét, turisztikai attrakcióink számát, emellett az ózdiaknak is. Olyan vendégeink is voltak, akik részesei voltak a polgári védelemnek, részt vettek ilyen gyakorlatokon is, nekik pedig egy nosztalgia élményt tudtunk nyújtani.” - nyilatkozott Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője

A tárlat iránt rengeteg csoport érdeklődött már. Többek között az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai is ellátogattak a létesítménybe. A honi polgárvédelmi gyűjtemény két részből áll. Az egyik az informatív rész, amit táblákon tekinthetnek meg. Ezeket azért készítették el, hogy egy vészhelyzet, egy támadás kapcsán minden lakó tudja, hogy mit kell cselekednie. Ezek ma már a muzeális értékek részét képezik. Ezzel szeretnének képet rajzolni arról az időszakról. A másik rész pedig a használati tárgyakból áll. A legrégebbi darab az 1900-as évek elejéről származik, a legújabb pedig a 2000-es évekből.

Nyáron pedig a múzeumok éjszakája programsorozat keretén belül teljesen új megvilágításban, vagyis sötétben tekinthették meg az érdeklődők a tárlatot. A vezetők elemlámpával fókuszáltak csak arra a táblára vagy éppen tárgyra, amiről beszéltek, így egy teljesen más élménnyel gazdagodhattak a résztvevők. Ez alkalommal például bővebb információt kaptak a polgári védelemről szóló, 1935-ben kiadott törvényről és az abban található előírásokról is.

„A honvédelmi miniszter kiadta a tizenkettes számú törvényt, mely a polgárvédelem hazai születésnapjának számít. Ebben határozták meg a polgárvédelem célját, eszközeit, anyagi forrásait, valamint a polgárvédelmi szolgálatra kötelezett emberek feladatait. 14-60 éves korig nemtől függetlenül mindenki kötelezve volt. Ezt egyébként 1939-ben 14-70 éves korig bővítették. Egy évvel később kiadták a légoltalmi utasítást, ami cizellálta ezt az egészet. Pontos felépítést, anyagi eszközök létét és felhasználhatóságát és az oktatási formát is lefektették egyben.” - mondta Darvayné Vincze Tímea, ÓMÉK – Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa

Tavaly decembertől több, mint hatszázan tekintették meg a tárlatot. A gazdaságpolitikai helyzet következtében takarékossági szempontból a téli időszakra a LégÓzd bezárja a kapuit. Azonban a vezetőség a nyitvatartási változások előtt egy akcióval szeretne kedveskedni a látogatóknak. A teljes árú jegy helyett 900 forintért, a diákok és nyugdíjasok pedig 300 forintért látogathatják a létesítményt október elsejéig. Reménykednek abban, hogy a krízishelyzet elmúltával még több installációval bővítve tudják újranyitni a tárlatot.