Készül a szilvalekvár
Egyház
2022. szept. 9.

Készül a szilvalekvár

Száz kiló szilvából főztek lekvárt az Ózdi Görögkatolikus Parókia tagjai. A hagyománynak számító eseményt harmadik alkalommal szervezték meg.

A friss szilva tisztításával kezdték a napot az Ózdi Görögkatolikus Parókia tagjai, ugyanis harmadik alkalommal gyűltek össze lekvárt főzni. A közösségépítő alkalom már hagyománnyá vált az egyházban. A megmosott gyümölcsöket folyamatosan adagolták az üstökbe. Mindig akadt olyan, aki ezt figyelemmel kísérte és lelkesen kavarta, hogy ne égjen oda. Az együttes munka még inkább összekovácsolta az embereket.

„Már közel egy hónapja költöztünk ide, már megismertük a várost, a városnak a környékét. Nagyon jól érezzük magunkat a feleségemmel együtt. Az egyházközség befogadó és Dani atya és a felesége szinte pótszüleinkké váltak már ezalatt az egy hónap alatt, nagyon sok mindenben segítenek. Az egyházközségi tagok pedig szinte mindannyian nagyapáink, nagynénéink, testvéreink, nagymamák úgyhogy igazán azt érezzük, hogy befogadott minket a közösség. Hálával tartozunk nekik érte” - fogalmazott Marczi András, tanulmányvégzett papnövendék.

Többen is rendelkeznek nyírségi gyökerekkel a gyülekezetben, így örökségként magukkal hozták a saját tradíciójukat a főzés során. Az ilyen és ehhez hasonló eseményeket dr. Csuzda Gábor, a terület képviselője is fontosnak tartja. Örömmel részt is vesz rajtuk, így ez most sem volt másképp.

„Minden közösségépítő programot nagyon fontosnak tartok, főleg a saját választó körzetemben, de az egész városban is. Ezért külön öröm számomra, hogy ha támogatni tudok egy-egy civil szervezetet, történt most ez így a Proparókia Alapítvánnyal is a görögkatolikus parókián. Ezzel a kis támogatással a mostani, közösségépítő eseményhez sikerült hozzájárulni, amelyből majd nagyon finom szilvalekvár fog készülni” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

Száz kiló gyümölcsöt dolgoztak fel tegnap délelőtt tíz órától egészen estig. Délután részt vettek továbbá egy szent liturgián, amelyen együtt imádkoztak, majd az eseményt a közös szalonnasütéssel zárták. Az elkészült üvegekből vasárnap vihetnek haza a gyülekezet tagjai.