Több mint ezer gyermek kezdte meg a tanévet az ózdi óvodákban
Oktatás
2022. szept. 6.

Több mint ezer gyermek kezdte meg a tanévet az ózdi óvodákban

Megkezdődött a 2022/2023-as tanév az Ózdi Városi Óvodák tizenhárom feladatellátási helyén is. 46 csoportban összesen 1089 apróság fejlődhet majd a létesítményekben.

A nyári időszakban az oktatási intézményekben karbantartási munkálatokat végeznek. Nem volt ez másképp az Ózdi Városi Óvodák életében sem. Több létesítményben igen komoly beruházásokat valósítottak meg. A Virág úti és a Csépányi tagóvodákban a fűtőberendezéseket korszerűsítették, emellett a Damjanich úton pedig a villamoshálózatot újították fel a szakemberek. Mindenhol megtörténtek a tisztasági festések, nagytakarítások és a higiéniai átalakítások, amik elengedhetetlenek a szeptemberi kezdéshez.

46 csoportban 1089 apróság kezdte meg a tanévet. Képzett dajkák és szakácsok segítik a szakemberek dolgát. A pedagógushiány a városban is tapasztalható, de legjobb tudásuk szerint igyekezték ezt a problémát megoldani. Így nyugdíjas pedagógusokat is alkalmazhatnak, emellett pedagógiai asszisztenseket is foglalkoztatnak, hogy a gyermekek megkapják nap mint nap a szükséges ellátást.

Az első szülői értekezlet alkalmával tájékoztatták a gondviselőket, hogy milyen felszerelést kell bevinniük az óvodába. Ebbe beletartozik például az ágyneműhuzat, és a gyermekek váltóruhája is, természetesen a jelükkel ellátva. Intézményenként változó, hogy korosztályonként elkülönítve, vagy vegyes csoportokban foglalkoznak az apróságokkal. A kiscsoportosok olykor nehezen viselik, hogy a szülő nélkül kell tölteniük a napokat az intézményben, azonban a sírás és szomorkodás elkerülése érdekében a szakemberek több tanáccsal is ellátják az édesanyákat és édesapákat.

„Próbálják meg a gyermekeknek megmagyarázni, hogy az óvodában jó helyen lesznek. A pedagógusok és a dajka nénik pedig nagy szeretettel várják őket. Legyenek következetesek, hogyha esetleg a kicsi sírdogál az elején, akkor is meg kell nyugtatni, hogy itt jó helyen van. A gyermekek eléggé gyorsan beszoknak az óvodába, néha a szülőknek nehezebb. De mi igyekszünk és vigyázunk a kincseikre” - mondta dr. Mustosné Jakab Judit, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezető-helyettese.

Azoknak a gyermekeknek kötelező az óvoda, akik az adott év augusztus harmincegyedikéig betöltik a harmadik életévüket. Azonban folyamatos a felvétel, így ha valaki például novemberben tölti be, akkor fel kell venni a körzetes intézménnyel a kapcsolatot, így neki is lehetősége lesz a kezdésre. Az első pár hét a beszoktatási időszak, ezt követően pedig megkezdődnek a hagyományos foglalkozások és programok a létesítményekben. Szerveznek majd a szülőkkel közös eseményeket is, így a gondviselők jobban megismerkedhetnek a pedagógusokkal.