Ma is sokan segítettek beteg embertársaikon városunkban a hónap végi véradáson
Egészség
2022. aug. 31.

Ma is sokan segítettek beteg embertársaikon városunkban a hónap végi véradáson

Sokan nyújtották karjukat ma a Civil Házban. A vöröskereszt munkatársai minden hónap utolsó szerdáján szerveznek véradást, legközelebb szeptember 28-án lehet velük találkozni.

„Ma itt véradás” - hirdeti a felirat egy molinón a Civil Ház előtt. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai ma is várták a véradókat az épület földszintjén. A donoroknak egy gyors adminisztrációt követően egy kérdőívet kellett kitölteniük, ezután következhetett a vérvizsgálat. Ezen a pár perces procedúrán mindenkinek át kell esnie, ha vért szeretne adni. Általában rögtön kezdéskor, valamint délután négy körül aktívabbak az emberek.

„Negyven fő jelentkezett, hogy ő valószínűleg a mai napon el fog tudni jönni vért adni. Terv szerint mindig ötven főt várunk a véradásokra, mivel öt óra időtartam van megadva a véradás tekintetében, hiszen déltől fél hatig leszünk most itt a Civil Házban. Az előző éveket tekintve a nyári időszak sokkal intenzívebb volt, többen tudtak eljönni vért adni, mint a mostani időszakban, de reméljük, hogy az augusztusi hónap is jól fog sikerülni, mint a tavalyi” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Az ide kilátogatók többsége rendszeresen részt vesz ezeken az alkalmakon,  kihasználja a lehetőséget arra, hogy másokon segíthessen. Vannak, akik először jöttek el vért adni, de akadnak olyanok is, akik visszajáró donorok. Éva fontosnak tartja, hogy az egészségügyi ellátáshoz ilyen módon járuljon hozzá, ezért amikor csak teheti itt van férjével.

„Talán lelkileg jobban van hatása, valahol jó érzés tölt el azzal, hogy tényleg segíthettem ismét. Ha nem is olyan nagy dolgot, de tényleg egy csepp talán az én vérem is, és ez jelent valamit. Testileg nem visel meg. Egyáltalán soha hála Istennek nem szoktam, és nem szoktunk rosszul lenni. Talán egy kis frissességet érzek, jót tesz a szervezetnek egy kis felfrissülés, egy kis csere, de lelkileg nekem többet ad, mint testileg” - fogalmazott Angyalné Vincze Éva.

A véradók kivétel nélkül önzetlenül segítenek, semmilyen ellenszolgáltatást, ajándékot nem várnak el ezért cserébe. Azt tartják szem előtt, hogy ezzel a néhány perces ráfordítással rengeteg ember életét megmenthetik. Egy éven belül a férfiak maximum ötször, míg a nők legfeljebb háromszor adhatnak vért. Nagyon fontos a szervezet regenerációja, ezért az egészség védelme érdekében két véradás közt minimum 56 napnak kell eltelnie. Mivel a folyamat a szervezetnek kisebb megterhelést jelent, ezért előtte ügyelni kell a megfelelő kalória- és folyadékbevitelre. A vöröskereszt munkatársai minden hónap utolsó szerdáján szerveznek véradást, így legközelebb szeptember 28-án lehet velük találkozni a Civil Házban.