A Bulibárók győzelmével zárult a megmérettetés – tizenkét csapat ragadott fakanalat a Susa Ízei főzőversenyen
Szabadidő
2022. aug. 27.

A Bulibárók győzelmével zárult a megmérettetés – tizenkét csapat ragadott fakanalat a Susa Ízei főzőversenyen

Susa Ízei névvel rendeztek főzőversenyt hétvégén. A megmérettetésre tizenkét csapat nevezett be. Többek között babgulyás, székelykáposzta és csülökpörkölt készült.

Reggel kilenc órakor kezdődött a főzőverseny Susán. Hosszú évekig hagyomány volt a Susa Nap elnevezésű esemény, azonban Tartó Lajos, területi képviselő halála óta az Uraj-Susa Jövőéért Egyesület vette át a program megszervezését. Tavaly Urajon, most pedig Susán ragadtak fakanalat a jelentkezők.

„Megszokott társaság, nyugdíjas klubok, barátok évek óta jönnek. Alig várták már, hogy a pandémiát követően újra megszervezzük. Már kérdezték, hogy lesz-e főzőverseny, mikor és hol. Itt már van egy állandó társaság, akik mindig újra eljönnek, de egyébként bárkit szeretettel vártunk” - mondta Scitovszky Nikoletta, az Uraj-Susa Jövőéért Egyesület elnöke.

Tizenkét csapat nevezett a versenyre. Mindenhol sokan sürgölődtek, hogy ételeiket a legjobb tudásuk szerint, minél ízletesebbre alkothassák. A bográcsokban többek között babgulyás, székelykáposzta és csülökpörkölt készült.

„A mi főzésünk eléggé egyedi lesz. A nevünk „Nekünk nyolc” csapat. A főzésünk majd kiderül, de mi rizses húst csinálunk marhából” - nyilatkozta Bárdos László.

Háromtagú zsűri értékelte az ételeket. Az elnök, Váradi Tamás mesterszakács volt, akit már többször is felkértek a tisztség betöltésére. A verseny ideje alatt körbejárták a csapatokat és megnézték, hogyan dolgoznak. A végső döntésnél pedig több szempontot is figyelembe vettek.

„Nézzük magát a kezdést, hogyan készülnek az ételek, ki milyen kreatív. Azt is, hogy ki, mit, mivel és hogyan párosít. Sok pörköltet készítenek, de ezt nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni, lehet tálalni és más köreteket is lehet adni hozzá, ami feldobja, vagy teljesen más lesz, mint a megszokott” - fogalmazott Váradi Tamás mesterszakács, konyhafőnök.

A verseny végén három csapatot díjaztak. Az első helyen a Bulibárók végeztek, akik erdélyi pörköltet készítettek. A dobogó második fokára a Nagy csapat állhatott fel, akik káposztás babbal neveztek. A harmadik pedig a K&B csapat lett, akik vörösboros szarvaspörköltet alkottak. A különdíjat pedig a Susa Drink Team vihette haza a csülökpörkölt elkészítésével. Mára már hagyománnyá vált, hogy különböző méretű fakanalakat és séf sapkákat kapnak a nyertesek, de emellett változatos ajándékokkal is gazdagodhatnak a legjobbak. Az esemény célja az, hogy még jobban összekovácsolják ezt a közösséget és családias légkörben egy tartalmas napot tölthessenek egymással.