Film és melódia
Kultúra
2021. aug. 17.

Film és melódia

Nemcsak a film, hanem a zene is előtérbe került a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nyári kertmozi sorozatának második állomásán.

A ’30-as ’40-es évek filmzenéi csendültek fel péntek este az NFÉ Placcon, amelyeket Váradi Zoltán és felesége, Bundzik Tímea hegedűn és zongorán szólaltatott meg. A Miskolci Nemzeti Színházból érkezett házaspár nem először jár városunkban, így az ózdi közönség már korábban is találkozhatott velük. A fülbemászó dallamokat este hét órától élvezhette a közönség. A repertoárban a legismertebb melódiák hangzottak el. Ez alatt Szeleczky Zita filmjeinek egyes jelenetei is felvillantak a mozivásznon. A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark eseményének egyik vendége volt dr. Lengyelné Csattos Zsuzsanna is, aki baráti társasággal érkezett.

„Szeleczky Zita játékát annyira nem ismerem, bevallom őszintén, de a régi filmek nem állnak távol tőlem. Kedvelem őket, gyakran a tévében is megnézem. Ezek mind annyira ismert filmek, amiket ismételnek, többnyire a Duna Tv-n, azt hiszem. Kíváncsi vagyok a következő Szeleczky Zita filmre” - nyilatkozta dr. Lengyelné Csattos Zsuzsanna.

A zenei repertoár darabjai közöttt olyan slágerek is felcsendültek, mint a Jaj cica!, az Egy férfi képe, a Fa leszek, és a Cigaretta-keringő. Persze nemcsak ezeket, hanem valamennyi muzsikát nagy tapssal fogadott a közönség. A koncert után pedig többen is odamentek az előadókhoz, hogy gratuláljanak.
 
„Ha a múltunkat ismerjük, akkor kapunk egy belső töltést, hogy a jövőnkről mit gondolhatunk. Nekem ez egy fontos dolog, én nagyon szeretem a régi filmeket. Nagyon sokat szoktam nézni, és egy varázslatos hangulata van a régi filmekben annak, amikor játszanak a zenészek, és a színészek mondjuk egy színpadon, vagy bármilyen jelenetben” - fogalmazott Váradi Zoltán, a Miskolci Nemzeti Színház koncertmestere.  

A közel nyolcvan perces magyar vígjáték Huszka Jenő, Lili bárónő című operettjének filmváltozata, amelyben Szeleczky Zita mellett olyan művészek játékát is élvezhette a közönség, mint Szilassy László, Latabár Kálmán és Csortos Gyula. Persze a színészóriások mellett a kedves és humoros történet is magával ragadta a közönséget. Szerencsére nem kell sokat várni a következő alkalomig, hiszen az NFÉ munkatársai két hét múlva újra várják a közönséget.

„A nyárzáró kertmozink is egyben az idei év utolsó kertmozija augusztus 27-én, pénteken este lesz majd. Zoliék visszatérnek hozzánk, kiegészülve még hat vonóssal. Így vendégeink egy kamarakoncertnek lehetnek majd a résztvevői. Tehát egy nyolc fős kamarakoncertet adnak majd a Zoliék, amelyet követően a Sok hűhó Emmiért című Szeleczky filmet vetítjük” - mondta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Mind a tapasztalatok, mind a vendégek visszajelzései azt mutatják, hogy városunkban is nagy az igény olyan programokra, amelyek lehetőséget kínálnak a kulturált és egyben szórakoztató kikapcsolódásra. Az ilyen jellegű eseményeknek pedig mára már egy biztos törzsközönsége is kialakult. Ez a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark esetében sincs másképp, ahol az egyes alkalmakon a látogatók szinte már ismerősként üdvözlik egymást.