Lecsópartit tartottak az Ózdi Görögkatolikus Parókián
Egyház
2022. aug. 13.

Lecsópartit tartottak az Ózdi Görögkatolikus Parókián

Nagyboldogasszony ünnepéről emlékeztek meg a hívek a görögkatolikus parókián. A Szent Liturgiát követően a közösséget megvendégelték a VI. Parókiai Lecsó Partyn.

Zsúfolásig megtelt az Ózdi Görögkatolikus Parókia melletti kápolna, ahol Nagyboldogasszony ünnepéről emlékeztek meg a hívek. A Szent Liturgián köszöntötték Marczi András tanulmányt végzett papnövendéket és feleségét, akik először találkoztak a hívekkel. Marczi András egyházi feladatait Ózdon látja el a jövőben.

„Pont ez a vidék volt az, amely mindig kiesett az életemből. Most végre felfedezhetjük és megismerhetjük az itteni értékes embereket. Már közel két napja vagyunk itt Ózdon, de látjuk, hogy az emberek olyan szívélyesen fogadtak bennünket és annyira kedvesek voltak velünk, hogy nincs okunk aggodalomra, hogy ide kerültünk, hiszen úgy gondoljuk, hogy egy nagyon gyümölcsöző időszakot fogunk itt tölteni” - mondta Marczi András, tanulmányt végzett papnövendék.

A Szent Liturgiát követően a vendégek kivonultak a kápolnából. A templom udvaron már várták őket a terített asztalok. Lecsóból is volt elég, hiszen üstben készítették a szakácsok. A gyerekeket ugrálóvár és más szórakoztató szabadtéri játékok várták.

„Már hatodik alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos parókiai lecsóparti. Mindig nagy örömmel tölti el a parókiának tagjait, hiszen a nyár folyamán a sok program és a nyaralás miatt kicsit szétesik a közösség, de augusztusra már nagyjából mindenki kinyaralja magát. Ekkor már van lehetőségünk arra, hogy újból egy közös délutánt, közös estét töltsünk el egymással” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Többféleképpen készült az egyszerű, de böjtös étel. Mindenki választhatott kedve szerint. A szakácsok fantáziájának köszönhetően idén négyféle ízű lecsóval kedveskedtek a közösségnek.

„A natúr lecsóból kétféle készült. Az egyik fűszeres szalonnás, a másik pedig sima natúr lecsó, amiben nincsen csak paradicsom, paprika, hagyma és só. Az is nagyon finom ami zsírral készült, de a másik is, ami füstölt szalonnával és fűszerekkel” - emelte ki Kovács László.  

Lehetett tojásos verzióban is kóstolni, és egy különleges alapanyag is került a negyedik féle ételhez, ami a cukkini volt. Hatvan főre főztek, de Kovács László elmondta, hogy akár százan is asztalhoz ülhetnek, mert mindenkinek jut az ételből. A vacsora főtt kukoricával is kiegészült. Az Ózdi Görögkatolikus Parókia közössége több tradíciót is ápol. Szilvalekvárfőző napot és a disznóvágás hagyományait is együtt éltetik a hívek minden évben. A parókiai lecsóparti közös beszélgetéssel és zenehallgatással folytatódott.