Út menti és templomkerti keresztek újultak meg városunkban, a Gyári temetőben egy újat is felállítanak
Egyház
2022. aug. 10.

Út menti és templomkerti keresztek újultak meg városunkban, a Gyári temetőben egy újat is felállítanak

Öt kereszt is megújulhatott a városban, valamint egy újat is hamarosan felállítanak a Gyári temetőben a Német Nemzetiségi Önkormányzat törekvéseinek köszönhetően.

Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat minden esztendőben igyekszik anyagi forrásait egyéb pénzeszközökkel bővíteni. Ezt tették a közelmúltban is, hiszen négy pályázatot nyújtottak be a támogatáskezelő részére, és mind eredményes volt. Ebből az utolsó, vagyis az út menti keresztek felújítása című projekt száz százalékos finanszírozást kapott. Azaz hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg erre a célra a kiíró, vagyis a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

„Önkormányzatunk fontosnak tartja azt, hogy keresztény őseink által emelt műtárgyak megújításra kerüljenek és töltsék be eredeti funkciójukat. Azaz a tájékozódást segítsék, illetve ösztönözzék keresztvetésre, imára az arra járót” - mondta Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Korábban is benyújtották a dokumentumokat, akkor azonban nem jártak sikerrel, most viszont öt keresztet sikerült felújítani a rendelkezésre álló összegből, amelyből kettő itt az Ív úti Szent Kereszt Felmagasztalása Templom kertjében található. Mischinger Ferenc római katolikus plébános örömmel fogadta a munkálatokat, és beszélt arról is, hogy a kereszt Isten szeretetének a jele.

„Van értelme a szenvedésnek is, mert abból jön a megváltás, a szülői szeretetnek és áldozatnak és együttérzésnek is van értelme. Senki sem mondja, hogy nincs értelme együtt sírni a síróval, együtt nevetni a nevetővel és nincs értelme az áldozathozatalnak. Mindenki tudja, hogy van értelme és ezt erősíti meg Krisztus keresztje is, amely most már így két felújított verzióban hirdeti mindezt itt a templom jobb és bal oldalán” - fogalmazott Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat a Bolyokvasvári Polgári Kört és a helyi egyházközösségeket azzal a felvetéssel kereste meg, hogy térképezzék fel, hogy a városban hol található felújításra szoruló kereszt. Ilyen volt a táblai temető mellett, vagyis a 25-ös fűút mentén elhelyezkedő is, amelyet mára szintén rendbe tettek a kivitelező cég munkatársai. Csak úgy, mint a Kőalja úton lévőt a cukrászat szomszédságában. Az ötödik pedig a Gyári temető négyes parcellájában van. Ez a helyszín azért is fontos, mert az önkormányzat felé a történelmi egyházak részéről megkeresés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy itt nincs úgynevezett központi kereszt, amely egyébként minden sírkertben van, és azt a célt szolgálná, hogy a hozzátartozók a messze földben nyugvó elhunyt szeretteikért mécsest gyújthassanak előtte. Ezért ezen a területen egy új is helyet kap, amelyet október 31-ig állítanak fel, felszentelését pedig jövő tavaszra tervezik.