Más helyszínen – Ezúttal az ózdi Almási Balogh Pál Kórházba várták a véradókat a vöröskereszt munkatársai
Egészség
2022. júl. 19.

Más helyszínen – Ezúttal az ózdi Almási Balogh Pál Kórházba várták a véradókat a vöröskereszt munkatársai

Véradást szerveztek ma az ózdi kórházban. A segítő szándékú donorok emellett egészségügyi állapotfelmérésen is részt vehettek. Naponta mintegy1800 véradóra lenne szükség országosan.

Ezúttal az Almási Balogh Pál Kórház Rendezvénytermébe várták a véradókat. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete felé előzetesen mintegy húsz fő jelezte, hogy részt venne a jótékony eseményen. A program időtartamához képest ez szép számú jelentkezőnek számít, hiszen déltől fél kettőig várták a donorokat a helyszínen. A kinti hőség után sokaknak felüdülést jelenthetett ide belépni, hiszen a légkondicionáló berendezések kellemes klímát biztosítottak. Ilyenkor mindig vannak olyanok, akik korábban még nem adtak vért.

„Először adok vért, és szeretnék segíteni másoknak. Emiatt tartom fontosnak a véradást” - hangsúlyozta Bodó István.

A Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének munkatársai a szokásos, hó végi véradáson kívül folyamatosan igyekeznek más helyszíneken is lehetővé tenni, hogy aki szeretne, ilyen módon segíthessen.

„Nagyjából tizennyolc éves korom óta adok rendszeresen vért fél éves etapokban. Többször voltam letiltva, mert vagy a tetoválás rossz időpontban volt, vagy kullancs csípés, állat harapás miatt. Tehát minden, amivel le lehet rövid időre tiltani az embert, azt szerintem én már kimerítettem. Összességében több mint tizenegy néhány alkalommal már próbálkoztam, és ebből talán már nyolcszor sikerült is vért adnom” - mondta Pánti Attila.

Ilyen alkalmat tavaly is szerveztek a kórházban és a jövőben is szeretnék ezt rendszeresíteni. A ma megjelent donorok közt egyébként egészségügyi dolgozók is voltak. Országosan naponta mintegy ezernyolcszáz véradóra lenne szükség.

„A nyár folyamán a melegre való tekintettel és hogy ilyen sok a szabadságolás, kevesebb a véradó. Törekszünk viszont arra, hogy sokkal több helyszínen tudjanak megjelenni a véradók, vagy nagyobb időintervallumban tudjanak eljönni” - nyilatkozta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Véradásra egyébként bárki jelentkezhet, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt már tizennyolc éves, de még nem töltötte be a hatvanötödik életévét. Fontos továbbá, hogy a donorok a beavatkozást megelőzően étkezzenek és ügyeljenek a bőséges folyadékbevitelre. Következő ilyen alkalom a hónap utolsó szerdája, vagyis július 27-e lesz.