Ezeréves énekek, ezeréves falak – Szentsimon és Kissikátor volt a következő állomása az Élő gregorián – Hangzó Árpád-kor elnevezésű programsorozatnak
Egyház
2022. júl. 17.

Ezeréves énekek, ezeréves falak – Szentsimon és Kissikátor volt a következő állomása az Élő gregorián – Hangzó Árpád-kor elnevezésű programsorozatnak

Gregorián dallamok csendültek fel a szentsimoni templom falai között a Schola Veritas kórusnak köszönhetően. Az országos programsorozat negyvennyolcadik állomása volt városunk.

Gregorián dallamok csendültek fel a szentsimoni római katolikus templomban a szolnoki Schola Veritas-nak köszönhetően. Az Élő gregorián – Hangzó Árpád-kor elnevezésű eseményt ugyanezen a napon Kissikátorban is megrendezték. A határokon is átívelő programsorozatban Árpád-kori templomokat érintenek, ami nem véletlen, hiszen a gregorián gyökerei ebbe az időbe nyúlnak vissza. A vasárnapi szentmisét Szőke Gábor, római katolikus plébános celebrálta, a kórus megalakulásának céljáról pedig Szabóné Polgár Edit, a Schola Veritas vezetője beszélt.

„Több szálon lehetne ezt megfogalmazni. Egyrészt, hogy a gregorián ének visszakerüljön a mindennapi gyakorlatba, hiszen ez kiszorult akkor, amikor a többszólamú zene megjelent. Addig élt a gregorián ének a liturgiában nap mint nap. Aztán a többszólamúság hatására ez egyre kevésbé volt jelentős az egyház életében. Ez a katolikus, vagy egyáltalán a keresztény egyház ősi éneke. Ez együtt alakult és született a liturgiával” - mondta Szabóné Polgár Edit, a Schola Veritas vezetője.

A kórus még 1995-ben alakult, a tagok közül pedig sokan már akkor is énekeltek. A Schola Veritas később csatlakozott a Gregorián Társaság 2010-ben indult országos programsorozatához, amelynek első állomása Pannonhalma volt. Az elmúlt években hazánk számos kisebb és nagyobb településén megfordultak, de határainkon kívül is jártak.

A Gregorián Társaság még 1990-ben alakult Béres György pap, egyházzenész kezdeményezésére. Legfontosabb célja, a gregorián ének ápolása, művelése, terjesztése és megszerettetése.

„Ezt programokon keresztül tudja megvalósítani. Nagyon sok tanfolyamot szerveztünk Pannonhalmán és más helyeken, illetve a határon túl is. Hét nemzetközi gregorián fesztivált rendeztünk eddig Vácott és 2010 óta él ez az Élő gregorián – Hangzó Árpád-kor programsorozat. Tanulmányi napokat rendezünk, amelyek inkább a nagyvárosokhoz, egyházzenei centrumokhoz kötődnek. Az Árpád-kori templomok által viszont eljutunk kisebb településekre is” - nyilatkozta Ruthner Judith, a Gregorián Társaság, titkára.  

Az országjárás során nemcsak katolikus, hanem protestáns templomokat is felkerestek, hiszen a gregorián a kereszténység mindkét ágához kapcsolódik, annak bölcsőjénél született. A programsorozat célja azonban nem csak ezen ősi dallamok terjesztése és megszerettetése, hanem az is, hogy általa ráirányítsák a figyelmet Árpád-kori kincseinkre, valamint a templomok történelmi, kulturális és turisztikai értékeire.