Ózdon forgatnak
Kultúra
2021. aug. 6.

Ózdon forgatnak

Városunkba érkeztek a Cserháti Zsuzsa énekesnő életét bemutató filmes stáb tagjai. Az első jeleneteket ma délelőtt a gyár területén kezdték el felvenni.

Fábián-Dobos Eszter fogadta tegnap a Cserháti Zsuzsa életéről filmet forgató stáb tagjait az Olvasó épületében. Az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője elsőként a színházterembe kalauzolta el a vendégeket. Itt röviden bemutatta az épületet. Ezt követően a film rendezője, Kovács Patrick összefoglalta a film azon jeleneteit, amelyeket az Olvasóban vesznek majd fel. A független filmes stúdió tábor formájában készíti az alkotást. Így a gyerekszereplők annak tagjaiból kerülnek ki. A felnőttek pedig időszakosan érkeznek egy-egy jelenetre, vagy egy egész napos forgatásra.

„Itt a színházteremben Ki, mit tud? zsűri selejtező lesz, kétféle is. Nem árulhatom el spoiler mentesen, hogy miért, de többféle. Ugyanakkor egy balett vizsgához egy várakozás jelenet is lesz. Egy felvezető, Cserháti Zsuzsa balett fellépésre, illetve vizsgára készül, és várakozik a folyosón. Balettal és várakozással kapcsolatos jelenetek még lesznek, de ezek apró kis szösszenetek, inkább snittnek nevezném” - mondta Kovács Patrick, független filmrendező.

A színházteremben persze nem csak az egyes jelenetek részleteiről, hanem az azokhoz szükséges technikai feltételekről is egyeztettek. Az 1960-as években játszódó történethez az Olvasó munkatársai több eszközt is tudnak biztosítani. Így például bakelit lemez lejátszót és régi mikrofonokat. A filmes stáb a hét folyamán persze nemcsak az Olvasó épületében, hanem további belső-, illetve külső helyszíneken is forgat majd. Így az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban, a Tiszti Kaszinóban, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban és a gyár területén is. Így ma délelőtt már ez utóbbi helyen követhettük nyomon az eseményeket. A fiatal Cserhátit egy kazincbarcikai fiatal hölgy játssza majd, aki számára nem ismeretlen ez a világ.

„Ovis koromban, amikor kicsi voltam színházakban léptem fel, és egy hónappal ezelőtt egy filmben, azt is Patrickkal” - nyilatkozta Tábori Renáta.

A filmben egy ismerős arc is feltűnik. A fiatal Cserháti Zsuzsa édesanyját ugyanis Harsányiné Kecskés Nikoletta, írói nevén Greta May alakítja majd.

„Én még nem szerepeltem, és csak véletlenül megláttam, hogy keresnek szereplőket ebbe a produkcióba, és mivel én az írás kapcsán azt már tudom, hogy milyen papírra álmodni egy történetet, nagyon kíváncsi voltam rá, hogy milyen az, amikor ez filmkockákban valósul meg, és ezért egy ilyen kis apró érdekességnek, egy kalandnak jelentkeztem gyakorlatilag a tizenkét éves fiammal és nagyon örültünk, és igazából meg is lepődtünk, amikor megkaptuk a szerepet Patricktól” - fogalmazott Harsányiné Kecskés Nikoletta.

A városunkban a hét során felvett jelenetekből egy rövidfilmet terveztek, amely utómunkákkal együtt októberre készülhet el. Az alkotást a készítők nemzetközi fesztiválkörúton szeretnék bemutatni. A rendező ezen kívül az énekesnő életéről egy nagyjátékfilmet is forgat majd a közeljövőben.