Minden Szeleczkyről
Kultúra
2021. aug. 2.

Minden Szeleczkyről

Szeleczky Zita színésznő köré szerveződik a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nyári kertmozi sorozata. Így az NFÉ Placcon elsőként a Karosszék című vígjátékot tekinthette meg a közönség.

Az Elindultam szép hazámból című dallal vette kezdetét az az esemény, amelynek alkalmával a résztvevők Szeleczky Zita színésznő életébe nyerhettek betekintést. A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nyári kertmozi sorozata ugyanis idén a művésznő köré szerveződik. Mindehhez egy időszaki kiállítás is kapcsolódik, Szeleczky Zita élete & művészete címmel. Ennek ünnepélyes megnyitóján elsőként Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szólt a jelenlévőkhöz, aki röviden beszélt a színésznő életéről. Később Lovas Lajos ügyvezető igazgató és Péter Zsolt, az esemény kurátora köszöntötte a vendégeket. A kiállítás anyagának egy része a nekézsenyi Szeleczky Zita Emlékházból, továbbá az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetből érkeztek.

„A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark állandó kiállításának egy részét képezi a magyar filmtörténetet bemutató blokk. Így régóta készülünk ennek a szakasznak a megújítására, fejlesztésére és ez volt egy kiinduló alapötlet, hogy hogyan tudnánk összekötni. Szeleczky Zita személye és karaktere pedig egyértelmű volt számunkra. Különösen és kifejezetten amiatt, hiszen erősen kötődik a térséghez a közelben lévő Nekézseny településhez" - mondta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.  

A megnyitót követően a jelenlévők elsőként tekinthették meg a tárlatot. Ennek során az intézmény vezetője beszélt magáról az NFÉ-ről, illetve annak állandó gyűjteményéről. Péter Zsolt pedig Szeleczky Zita életéről, és a relikviákhoz kapcsolódó történetekről osztott meg érdekes információkat. A tárlat kurátorának szerkesztésében a művésznőről egy könyv is megjelent idén, akit egyébként meglepett a kiállítás ötlete.

„A csodálkozástól szóhoz sem jutottam. Egyszerre tényleg örültem és boldog voltam, másrészt meglepett, mert Szeleczky kiállítást még senki nem akart eddig Magyarországon rendezni, és ez egy fantasztikus dolog, hogy épp itt Ózdon, ahol ő igazán népszerű, vagy ehhez a térséghez tényleg ezer szál kötötte, hogy itt legyen az első Szeleczky Zita kiállítás, és ez megtisztelő volt számomra” - fogalmazott Péter Zsolt, a kiállítás kurátora, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet színháztörténésze.

A későbbiekben mások is csatlakoztak az eseményhez, akik szintén megtekintették a tárlatot, majd a kertmozi idei első darabját, a Karosszék című 1939-ben készült vígjátékot.

„Szeretem a régi filmeket. Mit jelentenek? Jó dolgokat jelentenek, mert a régi dolgok jó dolgok. Szerintem mindig olyan színészek vannak benne, akik letettek valami az asztalra, és engem örömmel tölt el, ha nézhetem, mert viccesek, jópofák és olyan igaziak” - emelte ki Scitovszky Nikoletta.
 
Az NFÉ Placcon megszervezett kertmozi további állomásaira is egy-egy Szeleczky Zita filmmel készülnek az intézmény munkatársai. A következő alkalommal a Zenélő malom című alkotást tűzik műsorra, amelyet az érdeklődők augusztus 13-án nézhetnek meg. Az időszaki kiállítás relikviái pedig december 31-éig láthatóak. A pénteki eseményről az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című magazinjának augusztus 3-ai adásában bővebb összeállítást is megtekinthetnek.