Költségvetés, pályázat és menetrendváltozás – ezek is szóba kerültek az ülésen
Önkormányzat
2022. jún. 30.

Költségvetés, pályázat és menetrendváltozás – ezek is szóba kerültek az ülésen

Költségvetés módosítás, pályázatok és különböző beszámolók is szóba kerültek Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete mai ülésén. Minden napirendi pontot elfogadtak a tagok.

A Városháza nagy tanácstermében gyűlt össze Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A Településszerkezeti Terv, a Helyi Építési Szabályzat és a VOLÁNBUSZ Zrt. menetrendváltozása mellett a 2022. évi költségvetés módosítását is elfogadta a grémium. Az alaprendelet, azaz január 27. óta ez volt az első módosítás, amely az eddigi átcsoportosításokat, változásokat foglalja magába.

„Az egyik ilyen az ötszázmillió forintos állami támogatás, amely működési célokra nem használható, hanem csak fejlesztési célokra. A másik nagyon fontos elem pedig, hogy a költségvetésben sikerült egy olyan háromszáz–háromszáztíz milliós tartalékot képezni, amely segítséget fog nyújtani a rezsicsökkentés változása miatti jogszabályokból adódó kötelezettségeinken. Ezeknek a hatásait most mérjük fel, a következő hétre nagyjából világosan körvonalazódnak a többletköltségek és ebből az összegből nagyon bízom benne, hogy tudjuk ezt finanszírozni” - tette hozzá dr. Almási Csaba, jegyző.

A város költségvetési helyzete egyébként stabil, az intézmények zavartalanul működnek. A következő módosítás októberben várható. Az ülésen döntést hoztak még többek között határozati és munkaszerződés módosításokkal, eszközök térítésmentes átadásával és az ÓMÉK alapító okiratának módosításával kapcsolatban is. Ez alkalommal sem maradhattak el azonban a pályázatokkal kapcsolatos teendők.

„Az elmúlt esztendőben két alkalommal sikeresen pályáztunk a vis maior keretre. Ebben az esztendőben is pályázatot nyújtunk be. A Puskás Tivadar úton már az utat, a kerteket és a házakat is veszélyezteti a támfalnak a megromlott állapota, ezért az önkormányzat úgy döntött a mai ülésen, hogy benyújtja ezt a pályázatot és a benne szükségeltetett több mint hatmillió forintos önerőt saját költségvetésének terhére biztosítja, amennyiben sikeres lesz a pályázat. Mindannyian ebben bízunk” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Alapítványok, civil szervezetek támogatása, valamint az Ózdi Városüzemeltető Intézmény és az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évi tevékenységéről szóló beszámoló is helyet kapott a pontok között. A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet végrehajtásáról benyújtott tájékoztatót is átfésülték a tagok. Zsuponyó Anett alpolgármester ismertette a megjelentekkel a Településfejlesztési Osztály munkájának folyamatát, az eljárás nehézségeit és eredményeit egyaránt.

„A Településfejlesztési Osztály összehangolt munkájának köszönhetően az elmúlt egy évben három városközponti épület megújult, hat romos állapotú épületet bontottak el önként a tulajdonosai, illetve egy esetben részteljesítés történt. A Nemzeti Adó és Vámhivatal közreműködő szervezet bevonásával eddig három épületet bontattak el, valamint két lakóépület bontása jelenleg is folyamatban van. A romos állapotú ingatlanok problémája gyakorlatilag az egész várost érintik, de bízom benne, hogy a törvényi kereteket betartva még több eredményt tudunk elérni” - fogalmazott Zsuponyó Anett, alpolgármester.

A napirendi pontok között az ÓTSZEGYII 2021. évi szociális és egészségügyi alapellátásáról szóló tájékoztatót is megszavazták. Egy napirendi pont kivételével mindent egyhangú igennel fogadott el a testület. A tervek szerint legközelebb augusztus 1-jén lesz képviselő-testületi ülés.