Az erdők kincse – Idén ismét megrendezték a kissikátori gombafesztivált
Kultúra
2022. jún. 27.

Az erdők kincse – Idén ismét megrendezték a kissikátori gombafesztivált

Újra volt gombafesztivál Kissikátorban. A főzőversenyen hét csapat mérte össze tudását. A rendezvényt gyermekprogramok és koncertek is színesítették.

Szabad tűzön, bográcsban készül a gombapörkölt a XVII. Kissikátori Falunap és Gombafesztivál rendezvényén. Az esemény évről évre sok érdeklődőt vonz, ami idén sem volt másként. A program reggel nyolc órától a Siki Gomba Kupa Labdarúgó tornával indult, amelyet a főzőverseny, majd az ünnepélyes megnyitó követett. Ezen elsőként a település polgármestere, Kocsik László Csaba köszöntötte a vendégeket, az eseményt pedig Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg. A versenyhez szükséges fő alapanyag beszerzése a korábbi évekkel ellentétben idén nem volt könnyű.

„Amikor 2004-ben megrendeztük az első gombafesztivált, éppen azért neveztük el így, mert akkor még a kissikátori erdőkben szinte kaszálni lehetett a vargányát. Ez most már egyre kevésbé van így. Ennyire nehéz, mint most, még nem volt. Idén nem volt egyetlen környékbeli megyében, sőt a Felvidéken Détér testvértelepülésünk polgármestere is próbált segíteni, hogy gombát szerezünk, de nem tudtunk. Így egy magyarországi gombafelvásárlótól kellett gombát beszereznünk. Hiszen gombafesztivált gomba nélkül nem lehet megrendezni” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

Az esemény szervezése a község képviselő-testületéhez, továbbá a Kissikátor Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumi tagjaihoz kapcsolódik, ám a munkálatokból a település lakói is kivették részüket. A fesztiválra nemcsak a térségből, hanem Szlovákiából, Budapestről, Kecskemétről, Debrecenből és Bajáról is érkeztek vendégek. A nap folyamán Kocsik Bertalan díszpolgári címet vehetett át. Az elismeréssel azokat jutalmazzák, akik sokat tettek a település fejlődéséért. A vendégek közt voltak, akik nemcsak az esemény miatt érkeztek ide.

„A családhoz minden évben eljövünk ide Kissikátorba. Itt laknak a rokonok, az unokatestvérek, nagynénik. Úgyhogy mindig nagy szeretettel jövünk ide” - nyilatkozta Vass Orsolya.

Az eseményen amatőr művészeti csoportok is bemutatkoztak. Ennek során a Détéri Asszonykórus és a Kissikátori Harmonika- és Népdalkör tagjait is hallhatták a megjelentek. Természetesen a gombából készült fogásokat is értékelték, amelynek eredményeként a versenyt a Kissikátor testvértelepüléséről, Détérről érkező csapat nyerte meg.

„Mi négyen főztünk lányok. Orsi, Flóra, Viki és én, vagyis a Détéri menyecskék. Szeretünk ide járni Kissikátorba. Ez a testvértelepülésünk. Amit készítettünk, az knédli volt vadhússal, amiben gomba volt tejfölösen, kaporral ízesítve” - emelte ki Singlár Edina.

A programot gyermekműsorok és fellépők is színesítették. Így késő délután a Nagyanyám Blues-A adott koncertet, majd az Irigy Hónaljmirigy, a Triász és az AB/CD tagjai léptek a színpadra. A napot retró discoval zárták.