Figyelemfelhívás a szenvedélybetegség ellen
Egészség
2022. jún. 24.

Figyelemfelhívás a szenvedélybetegség ellen

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából kitelepült a KEF, azaz az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum néhány tagszervezetével közösen a Városház térre.

Városunkban több szervezet is tevékenykedik, amelyek a szenvedélybetegségek ellen küzdenek. Az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, azaz a KEF körülbelül húsz tagszervezetet fog össze. Néhány intézménnyel közösen ma délelőtt kitelepültek egy sátorral a Városház térre. Június 26-án ugyanis kábítószer-ellenes világnap lesz, amire igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét.

„Ennek a napnak a keretében fontosnak tartjuk azt, hogy felhívjuk a városban élők, lakók figyelmét, hogy itt a városon belül is van lehetőségük segítséget kérni, ha esetleg valamilyen kábítószerrel kapcsolatos problémával találkoznak. Itt ma a Városház téren kilenc és dél között egy KEF sátrat állítottunk fel, hasonlóan, mint a városi sátras rendezvényeken. Ott is rendszeresen meg szoktunk jelenni. Itt most egy figyelemfelhívó kampányt tartunk a tagszervezeteinkkel, és próbálunk segítséget nyújtani, iránymutatást adni azoknak, akik megállnak a sátrunknál és szeretnének velünk egy picit beszélgetni” - emelte ki Szaniszló Károly, az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

Idősebbek és fiatalabbak egyaránt megálltak a standnál, hogy több információt szerezzenek a témában. Szórólapokat, tájékoztató füzeteket kaptak a járókelők, amelyekből megismerhetik az intézmények munkáját, valamint a kábítószerek káros hatásait egyaránt. A tagszervezetek közül képviseltette magát a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió is.

„A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központjával nagyon fontosnak tartjuk az ilyen figyelemfelkeltő kampányokban való részvételt. Köztudott, hogy új esély központunk is szenvedély, illetve pszichiátriai betegek nappali ellátásával foglalkozik, így közösen egy programtervezetet készítettünk az ózdi KEF-el, így együtt jelentünk meg ezen a kitelepülésen” - mondta Bobcsák Emese, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió igazgatója.

Kitelepült a Viola Közhasznú Alapítvány is, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy telephelyen működik. Alacsonyküszöbű ellátást nyújtanak szenvedélybetegséggel küzdők számára. Ők is kiemelten fontosnak tartották, hogy megjelenjenek.

„Szeretnénk, ha minél tágasabb körben tudomást szereznének az alapítványunk munkájáról, illetve azok a személyek vagy hozzátartozók, akik valamilyen függőséggel küszködnek, minél hamarabb megtalálhassanak bennünket, hogy segítő kezet tudjunk nekik nyújtani. Az ózdi irodánk a Vasvár út 59. szám alatt található. Ez a nagy parkolóval szemben van itt a város központjában. Minden délután van nyitvatartási időnk, fél öttől fél hétig várjuk azokat, akik segítséget szeretnének tőlünk kérni” - nyilatkozta Simon Katalin, a Viola Közhasznú Alapítvány munkatársa.

A város lakói érdeklődőek voltak a felhívással kapcsolatban. Kíváncsian sétáltak a pultokhoz és beszélgettek a szervezetek képviselőivel, akik a nagy melegre való tekintettel vízzel és édességgel is készültek azok számára, akik betértek hozzájuk.