Bűnmegelőzés, letartóztatás, rendőrré válás – ezek is szóba kerültek a táborban
Szabadidő
2022. jún. 22.

Bűnmegelőzés, letartóztatás, rendőrré válás – ezek is szóba kerültek a táborban

Az Ózdi Rendőrkapitányság nyomozója tartott bűnmegelőzési előadást a táborban. Interaktív beszélgetés és bemutató is kísérte a figyelemfelhívó oktatást.

A Gyerekesély program az ózdi járásban elnevezésű projekt keretében egy tábor zajlik az Árpád vezér úti Közösségi Házban, amelyet a szociális ágazatban dolgozók gyermekei részére indították el. Az elfoglaltság napközis jellegű, így tehát reggel érkeznek és délután távoznak a fiatalok. Az itt töltött idejüket folyamatosan programokkal töltik meg számukra.

„Nagyon szeretem ezt a tábort és minden évben szoktam ide jönni. Most leginkább a csocsóval vagyok elfoglalva, de szeretek kézműveskedni is” - emelte ki Bató Liliána, táborozó.

„Én már hat éve minden évben járok, mert nagyon szeretem ezt a tábort és élvezem. Én is ugyanúgy a csocsóval vagyok elfoglalva, és mi vagyunk a nyertesek, szóval senki nem szokott legyőzni minket” - nyilatkozta Molnár Lia, táborozó.

Két héten keresztül érkeznek ide a gyerekeket. Az első etapban huszonhét, a másodikban pedig huszonöt fővel számolnak. Heti két nap strandolás, kézműves foglalkozások, játékos versenyek, vetélkedők tarkítják ezt az időszakot. A mai alkalmat arra szánták, hogy megismertessék a fiatalokat a bűnnel és annak megelőzésével, így a jó kapcsolatnak köszönhetően elhívták az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársait, hogy segítsenek ebben számukra.

„Fontosnak tartottuk, hogy hiteles forrásból halljanak esetleg a bűnről, illetve annak a megelőzési módjairól, veszélyeiről, tehát jó, hogy ha ezekkel azért képben vannak. Vannak tizenéves gyermekeink, akik azért már ugye találkozhatnak akár az utcán, akár máshol ugye a bűnözéssel. Ne találkozzanak, de hát ezt azért nyilván nehéz kikerülni, és ezért gondoltunk rá, hogy legyenek képben ezzel kapcsolatban is” - hangsúlyozta Németh Roland, a közösségi ház vezetője.

Az Ózdi Rendőrkapitányság nyomozója több kérdést is feltett a fiataloknak. A változatos korosztály miatt sok témát érintett. Ilyen volt például a rendőrré válás, amely feltétele a büntetlen előélet. A nagyobb bűncselekmények mellett kitért a szabálysértésekre is, mint a lopás. Kiemelten fontosnak tartotta, hogy beszéljenek arról, hogy az egymás közti csipkelődés átmehet zaklatásba. Interaktív módon vezette rá a gyerekeket a válaszokra.

A nyomozó egy rövid bemutatót is tartott, amelyen keresztül szemléltette, mi a menete egy letartóztatásnak. A fiatalok nagyon élvezték az előadást, a bátrabbak aktívan részt is vettek a beszélgetésben.