Bérmálás és a közösségi ház megáldása – ünnepléssel telt a nap a római katolikus egyház számára
Egyház
2022. jún. 20.

Bérmálás és a közösségi ház megáldása – ünnepléssel telt a nap a római katolikus egyház számára

Két jeles eseményt is tartott vasárnap a római katolikus egyház. A negyven fiatal bérmálását és a Közösségi Ház átadását is dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta.

Bérmálkozó fiatalok sétáltak be a hangonyi templomba vasárnap délelőtt. A jeles eseményre érkezők megtöltötték az épületet. Hozzátartozók és a közösség tagjai egyaránt izgatottan várták, hogy kezdetét vegye a bérmálás. Az eseményt dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, aki egy rövid igehirdetést is tartott. Az eucharisztiáról, a Jézusra való emlékezésről és szenvedésének gyümölcséről is beszélt.

„A bérmálás szentségében, amikor leszáll rátok a szentlélek, akkor megerősít benneteket abban, amit már megkaptatok a keresztség szentsége által. A lélek akkor kiáradt rátok és most erősebbé tesz. De hogy ezt az erőt meg tudjátok tapasztalni, ahhoz szükség van arra, hogy ti magatok nyitottak legyetek ennek a befogadására” - mondta dr. Ternyák Csaba, egri érsek.

A fiatalok megválaszolták az érsek kérdéseit. Az egyházban a bérmálás a nagykorúvá válásnak a szentsége, amely által teljes jogú tagjaivá válnak a közösségnek saját elhatározásuk alapján. Ezt a fogadalomtételt követően, a bérmaszülőkkel együtt az oltár elé járultak, ahol a főpásztor a bérmálás szentségét szolgáltatta ki nekik. Az alkalmat egyébként egy felkészítés előzte meg, amelynek során hetente egyszer találkoztak a közösség plébánosával Szőke Gáborral, közel egy éven keresztül. Tanúságtételek, szentírás olvasás és közös kirándulás is szerepelt a programok között, de a középpontban a lelki fejlődés állt.

„Személy szerint én nagyon örültem, hogy volt mit várni minden héten, mert általában szombatonként találkoztunk. Nagyon jó volt ilyen hétlevezetésnek és feloldódtam, amikor ott voltam. Így most egy kicsit szomorú vagyok utána, hiszen már nem biztos, hogy találkozni fogok úgy velük, mert nagyon jó kis csapat lettünk a negyven fővel” - nyilatkozta Polák Fanni, bérmálkozó.

A meghatározó alkalom után az emberek útja a tavaly felépült és birtokba vett ózdi közösségi házhoz vezetett. Az emberek szívéhez közel áll ez az épület, amely teadélutánok, szezonális események és kisebb csoportok találkozójának színtere lett.

„Októbertől már nagy üzemben van az épület. Nyilván nagyon örülnek annak, főleg az idősek, hogy nem kell felmászni az emeletre, mint a régi közösségi teremben a templom kórusa mögött. Nagy gondot jelentett számukra a lépcsőzés és nagyon örülnek annak, hogy itt már csak be kell sétálni, hiszen a rámpa is segítségére van. Szívesen jönnek és szívesen töltik az időt együtt” - emelte ki Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai egy rövid táncos műsorral színesítették az ünnepséget. Ezt követően dr. Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a Rózsafüzér Királynéja Közösségi Házat, ami a közösségi összefogás erejét szimbolizálja, amelynek gyümölcse ünnepélyesen is beérett.