Több mint mozi
Kultúra
2022. jún. 13.

Több mint mozi

Sikeresen zárult a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark (NFÉ) 2021/2022-es vetítéssorozat az „NFÉ – Filmklub több mint mozi” címmel megrendezett program.

Olyan kortárs-, és filmtörténeti alkotásokkal ismerkedhettek meg a nézők, melyek jól reprezentálják a filmművészet műfaji sokszínűségét, emellett motiválnak, inspirálnak, és közös beszélgetésre ösztönöznek. A Fórum Hungaricum, mint az NFÉ üzemeltetője hisz abban, hogy a mozi ereje olyan területen is képes változásokat hozni, mint Ózd városa és a városhoz kapcsolódó agglomeráció.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott filmklubsorozat csak elnevezésében kapcsolódott a mozi és a filmklub világához, mert, ahogy a program is ígérte, több volt, mint mozi. Ádám Eszter vezetésével az NFÉ csapata és a filmklub moderátora, Teszler Tamás, igyekeztek kihasználni a különleges helyszín, az NFÉ nyújtotta adottságokat, így a filmvetítések hol a hatalmas kertben, hol a csarnoktérben, hol a bemutatótérben kerültek megrendezésre. A helyszínt az évszakhoz, a hangulatot a filmhez igazították, hiszen a program, több volt, mint mozi. A nézők filmvetítésre érkeztek, de szinte azt érezhették, hogy egy hatalmas baráti társaság gyűlt össze, hogy közösen töltsön el egy izgalmas és kellemes délutánt.

  • Az NFÉ – Filmklub több mint mozi programsorozatunk sikere az elmúlt hat év közönség-, és közösségépítésének is köszönhető. Az Ózdon működő egyesületekkel, és intézményekkel folyamatos a kapcsolatunk, rendszeresen látogatják a filmprogramjainkat, a kulturális rendezvényeinket – nyilatkozta Ádám Eszter, az NFÉ vezetője. A program összeállításakor olyan színes és változatos vetítéssorozatot terveztünk, amelyekkel olyan szervezeteket szólítottuk meg, mint az Ózdi Természetjárók Egyesülete, a Szívklub (Szívbetegek Egyesülete), amely a város egyik legrégebben működő és egyik legnagyobb taglétszámú civil szervezete, vagy az Ózdi Nyugdíjas Klub, valamint a szintén a városban működő Képzőművészeti Egyesület. Évek óta folyamatos az együttműködésünk az oktatási intézményekkel is, a diákok hol az osztályaikkal, hol a szüleikkel jönnek el hozzánk. A klub célja az volt, hogy ezt a kialakult kapcsolatot tovább erősítsük, és egyúttal bővítsük a kört. Ahogy az a helyi-, és megyei rendőrség esetében történt a nekik szervezett vetítéssel és az azt követő beszélgetéssel. Hogy számos esetben a beszélgetések késő délutánokba nyúltak, az a moderátorunknak, Teszler Tamásnak köszönhető.
  • Teljes mértékben pozitívak az élményeim a filmklubbal kapcsolatban – tette hozzá Teszler Tamás, a filmklub moderátora. Az NFÉ – Filmklub több mint mozi számomra azért jelentett különlegességet, mert egy filmklubvezetőnek ritkán adódik olyan lehetősége, ahol csak a beszélgetésre kell koncentrálnia, és a filmprogram összeállítását, a szervezést, a közönséggel való kapcsolattartást egy másik csapat végzi. Ebben az esetben a feladatom „mindössze” az volt, hogy izgalmas és tartalmas beszélgetéseket alakítsak ki ott, ahol jó program, jó helyszín és jó közönség várt. Tetszett, hogy az NFÉ vezetője, Ádám Eszter nem a hagyományos utat választotta a filmklub közönségének szervezéséhez, hanem kis közösségeket szólított meg, akik valamilyen apropó kapcsán (természetjárók, diákok, képzőművész kör tagjai) érintettek voltak a film témájában. És éppen ez adta meg a beszélgetések esszenciáját. Közvetlen, baráti hangulat alakult ki a vetítéseket követően, amelyben nagy szerepet játszott a magam „kívülállósága”. Ózd városa és az NFÉ helyszíne új terep volt számomra, ezért engem is érdekelt, hogyan működnek a helyi kis csoportok. Őket a filmhez kapcsolódó kommentár érdekelte, én pedig rájuk voltam kíváncsi. Külön izgalmas volt, hogy a közönség minden alkalommal változott, de Ózdhoz vagy a borsodi térséghez kötődött, ami egy erős karaktert adott egy-egy programnak. Kivételes élmény volt a klubot vezetni és, ha lehetőség adódik a folytatásra, örömmel megyek ismét.