Kegyeleti szentmisével emlékeztek a háborús hősökre
Egyház
2022. máj. 31.

Kegyeleti szentmisével emlékeztek a háborús hősökre

Szentmisével emlékeztek az első és második világháborúban elhunyt hősökre a Bolyki „Öreg” templomban.

A Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület szervezésében megtartott tiszteletadáson a harcban elesett katonák helytállását példaként állították a jövő nemzedéke elé. A rendezvény színvonalát a Jubilate kórus előadása emelte.

Talián Zoltán diakónus celebrálta a kegyeleti liturgikus felajánlást a Bolyki „Öreg” templomban. A Bolyoki Polgári Kör Egyesület már évek óta megszervezi a Hősök napi megemlékezést és kegyeleti szertartást az első és második világháborúban elhunyt hősi halottak tiszteletére. A rendezvényen vers is elhangzott, amelyet a Jubilate kórus előadása követett.

A hagyományos emlékünnepen a Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy kötelességünk kimutatni tiszteletünket azok iránt, akik nem születtek olyan szerencsés korba, mint mi. Azokért is imádkoztak most, akik bár túlélték a megpróbáltatásokat, de testi sebekkel és megtört lélekkel kellett folytatniuk életüket.

 „Száztizenkét katonával vett részt a Bolyki testület a háborúban. Abból harmincöt hősi halott van. Harmincketten rokkantak lettek és nyomorékként élték utána szegények az életüket. Bár ez mindegyik leírásban másként szerepel. A kutatások szerint az első és második világháborús hősi halottak ötvennégy országban vannak eltemetve Európában, illetve más kontinensen.” - mondta Kovács-Veres Sándor, a Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület elnöke

Egyesületük újraalapítása után vezették be ezeket az alkalmakat, amelyeken az elesett katonák helytállását példaként állítják a jövő nemzedéke elé. Fontos a kapcsolat őseinkkel és múltunkkal, mert azok csak így válhatnak jelen életünk formálóivá.

Ezzel tisztelgünk a hősök előtt. Az első, illetve a második világháborúban rengeteg Bolyki meghalt, ezért ezt kötelességünknek tartjuk, hogy éberen a fiataloknak átadjuk. Ezt az emlékművet is azért építettük, hogy legyen egy olyan hely, ahol méltón meg tudjuk tartani ezeket a megemlékezéseket.” - nyilatkozott Kiss Istvánné, a Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület társelnöke

A hősi halált halt katonák tiszteletére emelt, koronát ábrázoló emlékmű mindenkit a haza iránti kötelességre és felelősségre tanít. A megjelentek a szent misét követően kivonultak a kegyhelyhez, ahol elhelyezték koszorúikat az emléktábláknál. Talián Zoltán vigasztalást kért hozzátartozóik részére is. A megemlékezés közös imádkozással zárult.