Roma kultúra
Kultúra
2018. júl. 14.

Roma kultúra

Kilencedszer tartottak Roma Napot városunkban.

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a József Attila úti ifjúsági és kulturális park adott otthont a rendezvénynek. Idén az Újtelep és Kiserdőalja szociális rehabilitációját elősegítő pályázat is jelentős forrást nyújtott a szervezők számára.

Már a kora délutáni órákban sokan gyűltek össze a József Attila úti ifjúsági és kulturális parkban. A nemzetiségi önkormányzattal szomszédos füves terület adott ugyanis otthont a kilencedik Roma Napnak. A rendezvényt korábban többször is az Ifjúsági Parkban tartották meg, ma azonban már itt is rendezett közösségi tér áll az ózdiak rendelkezésére.

„Ebben az évben a területen is sok újítást végeztek, hiszen már fix színpad van, pihenőhelyek vannak, padok. Rendesen lesalakozott területek, tehát ha sár lenne, a vendégek akkor is megfelelő körülmények között tudnak itt lenni. Ehhez a közfoglalkoztatási programok is nagy segítséget adtak. Úgy Ózd Város Önkormányzatának, mint a roma nemzetiségi önkormányzatnak a közfoglalkoztatási programjai” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Az érdeklődőket Janiczak Dávid polgármester és Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte, majd Lezákné Hajdú Enikő református lelkész áldotta meg a rendezvényt. A szervezőknek ezúttal egy pályázati lehetőség is segített a lebonyolításban.

„Ebben az évben sokkal könnyebb volt megrendezni, mint az elmúlt években. Hisz volt egy pályázati forrásunk: a kiserdőaljai és újtelepi telepprogramos pályázat keretein belül valósítjuk meg ezt a Roma Napot. Sőt, a területi képviselők is elég nagy összeggel támogatták a rendezvényünket. Ennek köszönhetően két sztárvendéget is tudtunk hívni” - mondta Váradi József, az  Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Míg a színpadon a helyi fiatalok zenés-táncos produkciói váltották egymást, addig a sátrakban rotyogtak a bográcsok, a főzőverseny résztvevői azonos alapanyagokból készítették az ételeket, mindenki saját, bevált receptje alapján. A hangulatot tovább fokozta Balogh Rudolf cigányprímás hegedűjátéka. A Roma Napnak hagyományosan nagy szerepe van a nemzetiségi kultúra ápolásában.

„Hagyományápolás terén a fiatalokat felléptetjük, a roma szokásokat ismertetjük meg a roma lakosság körében. De nem kizárólag az ő körükben, hiszen a cigányzenétől a tánczenéig olyan csapatok szerepelnek, akik a hagyományokat ápolják” - nyilatkozta Berki Lajos, az  Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

A Roma Napon minden korosztály képviseltette magát a legkisebbektől az idősebbekig. A programok nemcsak a hagyományok ápolását segítették elő, de a baráti kapcsolatok ápolására, a közösségkovácsolásra is alkalmat teremtettek.

„Nagyon fontos, mert a cigányokat lenézik amúgy. Ha ez a rendezvény nincs, akkor nincs olyan csoport, ahol összejöhetnek a cigányok. Megbeszélünk mindenféle dolgokat. Nagyon jó a nemzetiségi önkormányzat szerintem” - mondta Váradi Zoltánné.

A nap első sztárvendége Sárközy Mimi volt, aki két órán át szórakoztatta a mulatós zene kedvelőit. Kora este pedig a mindössze 13 éves Dorina lépett színpadra. A legnépszerűbb zenemegosztó portál sztárja több ezer embert vonzott a parkba.