Divatos beszélgetés
Kultúra
2019. dec. 18.

Divatos beszélgetés

Lakatos Márk volt a póZdium harmadik vendége. A nemzetközi szinten is elismert stylist kendőzetlenül beszélt életéről, karrierjéről.

A jelmeztervező igen megosztó személyiségnek mondható. Talán ennek is köszönhető, hogy a beszélgetést akkora érdeklődés övezte, hogy a nézőtéren egy gombos tűt sem lehetett leejteni. Az este közreműködője ezúttal Molnár Madarász Melinda, vagyis Meyke volt, akinek barkó stílusban megálmodott ruháit kilenc gyönyörű ózdi lány mutatta be.

A nagy készülődés tegnap már kora délután elkezdődött. Kurtán Laura volt az egyik modell a kilenc közül, aki által testet ölthetett a színpadon a Molnár Madarász Melinda, művésznevén Meyke által megálmodott barkó ruhakollekció. A lányok, akik közt az ÓMI-sok mellett, a Szabad Szombat Táncegyüttes néhány tagja és egy SZIKSZIS diák is volt, nagyon örültek a felkérésnek.

„A ruhák, azok gyönyörűek, és a nők ugye szeretnek öltözködni, ha divatról van szó. Emiatt is szívesen működtünk közre. Nagyon pozitív az Meykével kapcsolatban, hogy nagyon tetszenek a ruhái. Ámuldoztunk, amíg próbáltuk őket, hogy ha egy ilyen boltba mi beszabadulnánk, ahol ezeket lehet megvásárolni, mi biztos nem üres kézzel jönnénk ki. Valamint azt tapasztaltuk a hozzáállásán, hogy nem 180 centiméteres modelleket keres, hanem mindannyian hús-vér lányként, vagy nőként a magunk természetes valójában megfelelünk” - emelte ki Kurtán Laura, modell.

A lányok minden útmutatását igyekeztek betartani annak a divattervezőnek, aki egyébként már Washingtonban és New Yorkban is képviselte hazánkat. Vállalkozását, amely Meyke Fashion néven fut 14 éve álmodta meg. Az Iparművészeti Egyetemen végzett divattervezőként, és már akkor kialakult benne, hogy magyar népi területekre jellemző vonásokat szeretne textilben megvalósítani, és ez így is lett.

„Nem kimondottan csak modellekkel dolgozom. Ezeket a ruhákat, amelyek a magyar népi kultúrát és motívumkincset magukon hordozzák, sokkal inkább tudják olyan lányok viselni, akik vagy néptáncoltak, vagy színházi emberek, tehát szeretik a színpadot. Közel áll hozzájuk. Az igazi nő nem feltétlen a nagyon vékony, nagyon magas. Azt szeretnénk megmutatni, hogy ezek a ruhák kombinálhatóak, variálhatóak, és mindenki meg tudja találni a neki megfelelőt alkattól függetlenül ebben a kollekcióban” - nyilatkozta Molnár Madarász Melinda "Meyke", divattervező.

Egyébként Lakatos Márkkal a Gombold Újra elnevezésű pályázat égisze alatt korábban már kapcsolatba kerültek egymással, ugyanis az Ózdi Városi Televízió egyre népszerűbb talkshowjának sztárvendége tegnap nem volt más, mint a nemzetközi szinten is elismert stylist. A jelmeztervező kendőzetlenül válaszolt Bukovinszky Zsolt kérdéseire, sőt néha még több információt is megosztott a nézőkkel. Véleménye szerint divat tekintetében a férfi és női vonalak egyre jobban kezdenek összemosódni. De azt is felvázolta, hogy miről árulkodik a ruhás szekrény tartalma.

„Az emberek gyűjtik, vásárolnak és halmozzák a ruhákat. Avval a stílusod is elveszik, ha százmillió ruhád van. Legyen kevesebb, de az tényleg legyen olyan, ami rólad szól. Azt tartsd a gardróbban, amit mintha reggel, mint a matematikus, amikor lekapcsolják a villanyt csukott szemmel is kiveszed, akkor is egy olyan ruha lesz, amiben jól érzed magad. Erről szól a gardrób, és amíg nem ilyen, addig igenis könyörtelenül, nosztalgiamentesen ki kell belőle szórni a dolgokat, és annak kell ott lennie, amit tényleg örömmel használtok” - mondta Lakatos Márk, stylist, jelmeztervező, divat-újságíró.

A teljes beszélgetést az Ózdi Városi Televízió márciusban tűzi műsorára. A beszélgetés-sorozat 2020-ban is folytatódik az Olvasó Adorján Lajos termében. Január 27-én Szinetár Dóra, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő lesz városunk vendége.