Sikeres parancsnoki ellenőrző gyakorlatot hajtottak végre az ózdi tűzoltók az Olvasóban
Hírek
2022. máj. 11.

Sikeres parancsnoki ellenőrző gyakorlatot hajtottak végre az ózdi tűzoltók az Olvasóban

Parancsnoki ellenőrző gyakorlatot tartottak az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai az Olvasó épületében. Ennek során azt mérték fel, hogy egy feltételezett szituációt miként oldanak meg.

Speciális jelző készülékeket helyeznek el az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetői az Olvasó épületében. A kék fényt kibocsátó eszköz a füstöt, míg a piros a tűz jelenlétét mutatja. Nem sokkal ezután a tűzoltóság járművei is megérkeztek. A mai, parancsnoki ellenőrző gyakorlaton azt vizsgálták, hogy az állomány tagjai miként oldanak meg egy feltételezett szituációt. Ezen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának, Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatából is részt vett két fő.

„Az állomány egy olyan, feltételezett káreset felszámolását fogja végrehajtani, ami mind elhelyezkedésében, mind időpontjában meglepetés az állománynak. Erről a gyakorlatról ők nem tudnak. Tulajdonképpen a tüzet és a füstöt leszámítva ugyanúgy kell beavatkozniuk, mintha éles káresetnél tevékenykednének.” - fogalmazott Tőkés Tamás az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A tűzoltók a tömlők összeszerelését követően a légzőkészülékeket is magukra öltötték, így vonultak be az épületbe. A tűz jelenlétét mutató, pirosan villogó eszköz a színház mögötti területen jelezte a veszélyt. Eközben az épület mellett az állomány egyik tagja tett jelentést. A kazincbarcikai egység ténylegesen nem, csak elméletben volt jelen a gyakorlaton, amelyen többek között a beavatkozás szabályait, a társszervekkel való együttműködést vizsgálták. Ezen kívül az életmentést, a felderítést és minden egyéb mozzanatot végrehajtottak az állomány kivonuló tagjai. Az ilyen jellegű intézményeknél a bent tartózkodók nagy létszáma, a tagolt épületszerkezet, illetve a nagy mennyiségű, koncentráltan elhelyezkedő, éghető anyag jelent fokozott kockázatot.

„Az éves gyakorlat tervünkben próbálunk minden kiemelt létesítményt számba venni. Így minden esztendőben tervezünk közép magas épületben gyakorlatot. Legközelebb, a pénteki nap folyamán ilyen épületben veszünk részt egy helyismereten. Aztán ipari létesítményekben, oktatási intézményekben, illetve egyéb gyógyászati létesítményekben is jelen leszünk majd.” - mondta Czene Zsolt  az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Az egyes gyakorlatok három részre tagolódnak. Az első egy helyismereti foglalkozás, amelynek során az érintett épületet járják be. Ezt követi a szituációs begyakorló gyakorlat, a sor pedig a parancsnoki ellenőrző gyakorlattal zárul, mint amilyen a mai is volt. A feladatokat sikeresen hajtották végre a tűzoltók.