Elkezdődött a fűnyírás a város különböző területein
Város
2022. ápr. 26.

Elkezdődött a fűnyírás a város különböző területein

Elkezdte a fűnyírást az Ózdi Városüzemeltető Intézmény. A vállalat négy hetes ciklusokkal tervez. Több mint egymillió négyzetmétert kell lenyírniuk.

Az elmúlt időszak időjárása kedvezett a növényzet növekedésének, így időszerűvé vált a fűnyírás. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény felel a közterületek karbantartásáért. Több mint egymillió négyzetmétert kell lekaszálniuk, ezt a feladatot pedig csak nagy kapacitás ráfordítással lehet megoldani. Csernus Noémitől megtudhattuk, hogy bár a korábbi esztendőkben külső vállalkozót is be kellett vonni, ahogy tavaly, úgy idén is szeretnék a saját kollégákkal elvégezni a feladatot.

„Már az elmúlt héten elkezdtük a fűnyírást, mert indokoltnak találtuk. Igyekszünk ütemterv szerint haladni, megpróbáljuk ezt négy hetes ciklusokban elvégezni a különböző helyszíneken. A város több pontján vagyunk egyszerre jelen. Az időjárás természetesen közbeszólhat, de igyekszünk mindenhová odaérni időben” - mondta Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

A vállalat munkásainak jelentős része a zöldterület karbantartásban tevékenykedik ezekben az időkben. Vannak olyanok, akik a fű levágásában segítenek, ám olyanok is, akik az összegyűjtésben és az elszállításban vesznek részt. A különböző részeken más és más módon kell megoldani a növények kezelését. Így akadnak olyan helyek, ahol munkagépeket is be tudnak vonni a folyamatba, az Ifjúsági Park környéke például ilyen. De akadnak olyan városrészek, ahol csak a kézi fűkaszás kollégák járhatnak sikerrel.

A cég igyekezett a gépparkját is úgy kialakítani, hogy a lehető legjobb hatásfokkal tudják elvégezni a munkát. Így négy kisgéppel, valamint egy nagy traktorral próbálják a legnagyobb felületet kitisztítani.

Az ÓVI munkatársai mindenkitől türelmet kérnek, hiszen a hatalmas területen lehetnek fennakadások. Emellett természetesen az ilyenkor szükséges egyéb feladatokat is elvégzik, mint a fák gallyazása és virágok telepítése.