Százharminc csemetével gazdagodik a város
Hírek
2022. ápr. 22.

Százharminc csemetével gazdagodik a város

Közel 130 új csemetét ültettek el önkéntesek ma a város különböző területein. A Dancsok Tamás nevéhez fűződő kezdeményezés idén már a tizedik évében jár.

A délelőtti órákban érkezett meg a teherautó Putnokról azokkal a csemetékkel, amelyeket a város különböző pontjain ültettek el az önkéntesek. Több mint 120 növényre érkezett felajánlás, azonban ekkora mennyiséget nem tudnak egy nap alatt beásni, így két részre osztották. Az első adag helyét már korábban kijelölték az akció lebonyolítói, a második földbe helyezésére pedig majd jövő héten kerül sor.

„Itt azt találtuk ki évekkel ezelőtt, hogy legyen Ózd Magyarország tüdeje. Ezért minden évben az adományozott fákat és tujákat elültetjük. Most itt vagyunk a Vasköz úton. Az idén is körülbelül 120-130 darab növény jött össze. Ebben benne van a fa és a tuja is. Most itt éppen tujákat ültetünk, Ózd különböző pontjain pedig fákat a mai nap folyamán” - mondta Dancsok Tamás, a Piramis Kft. ügyvezetője.

Dancsok Tamás már tizedik éve szervezi meg ezt a közösségkovácsoló alkalmat. A kezdeményezés célja környezetünk szépítése. A közös ügy mellé bárki odaállhat. Évről évre rengetegen csatlakoznak – úgy magánszemélyek, ahogy egyesületek, cégek és iskolák is. Tujákat, hárs, juhar és kőris fákat helyeztek a földbe.

„Azért döntöttünk úgy, hogy csatlakozni fogunk ehhez a kezdeményezéshez, mert a cégünk számára is nagyon fontos a környezetvédelem, illetve a Föld napját egy fontos eseménynek tartjuk és úgy gondoljuk, hogy a faültetés az esztétikai érték mellett a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez is hozzájárul” - tette hozzá Németh Krisztina, a Wama Europe Kft. nemzetközi kapcsolattartója.

A faültetés előkészítését és a szakmai munkát minden évben az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai végzik, és a csemeték gondozása is az ő feladatuk lesz. Idén is megjelentek iskolai csoportok, akiknek szintén segítséget nyújtottak és megmutatták, hogyan kell elültetni a növényeket.

„Ma van a Föld napja, ezért nagyon szívesen csatlakoztunk a Dancsok Tamás által megszervezett faültetési akcióhoz. Nem ez az első eset, hogy részt veszünk ebben. Most jelenleg három osztállyal érkeztünk a faültetési akcióra. Nagy örömmel jöttek a gyerekek, mi is készültünk erre a rendezvényre. Jövő héten lesz a fenntarthatósági témahét, aminek ez egy nagyon jó első lépése” - nyilatkozta Maruzsi Henrietta, a Vasvár Úti Általános Iskola biológia és német szakos tanára.

Minden gyerek kivette a részét a munkából, örültek neki, hogy ők is részt vehettek a zöldítő megmozdulásban. A délelőtt folyamán a Vasköz út, a Falu térsége, az Olvasó és a Vasvár-hegy gazdagodott ezekkel a növényekkel, amelyek nem csak szépek, de a város levegőjének megtisztításában is nagy szerepet töltenek be.