Az egészség jegyében
Egészség
2022. ápr. 13.

Az egészség jegyében

Sport- és egészségnap keretében ismerkedhettek meg a mozgással és az egészséges életmóddal a Gábor Áron diákjai. A gyerekek élvezettel vetették bele magukat a programokba.

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap a sport és az egészség jegyében telt az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában. Az intézményben fontosnak tartják az aktív és egészséges életre nevelést. Hasonló rendezvényeket már korábban is tartottak, azonban a koronavírus járvány az utóbbi években erre is rányomta a bélyegét.

„Az iskola történetében hagyománya van a sport- és egészségnapok rendezésének, csak több éven keresztül a járványügyi korlátozásoknak köszönhetően ennek megrendezésére nem nyílt lehetőség. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy egy szakképző intézmény szakmai programjának is tartalmaznia kell egy egészségvédelmi tervet, illetve az éves munkaterv is rögzíti, hogy sport- és egészségnapot tartani kell. Mi ezt szerettük volna akkor megrendezni, amikor a végzős tanulók még helyben vannak, tehát nem történik még meg a ballagás” - mondta dr. Alabán Péter, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola intézményvezetője.

A duális képzésben résztvevő diákok kivételével a gyerekek változatos programokon vehettek részt. Egy közös bemelegítés után megtekinthettek egy küzdősport bemutatót. A tekecsarnokban megismerkedhettek a sportággal, valamint kispályás futballmérkőzéseken is részt vehettek. Ezenkívül különböző játékos sorversenyen mérhették össze ügyességüket, valamint olyan akadálypályán mehettek végig, ahol az ittas állapotban való közlekedés veszélyeit tapasztalhatták meg a tanulók.

„Jelenleg különböző forgószínpadszerű állomáshelyeket alakítottunk ki, ahol játékos vetélkedőn keresztül egy akadálypályát kell teljesítsenek, amit itt a mellettünk lévő pályán is lehet látni. Ezenkívül a tekepályán lehetőség van kipróbálni a sportágat, kispályás futballmérkőzésre van lehetőség a tanulóknak, valamint az egészséges életmód keretében szenvedélybetegségek ártalmas vonatkozásaira szeretnénk felhívni a diákok figyelmét. Ezt „részegszemüveg” segítségével egy akadálypályán kell végigmenniük, hogy megtapasztalják milyen veszélyekkel járhat ez a való világban” - emelte ki Pataki Gabriella, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola ifjúságvédelmi védőnője.

Az iskola falain belül két teremben alakítottak ki az egészséges életmódhoz kapcsolódó programokat. Az egyikben az Egészségfejlesztési Iroda dolgozóinak közreműködésével egy általános egészségügyi felmérésben vehettek részt az érdeklődők. Itt légzésvizsgálatot, vérnyomás-, koleszterin-, vércukor-, és testzsírszázalék-mérést végeztek, illetve egy kérdőívet tölthettek ki a diákok amelyeket aztán szakemberrel közösen kiértékeltek. A másik helyszínen olyan ételek készítését próbálhatták ki, amelyek fogyasztása javasolt az egészségünk megőrzésének érdekében. Ezeket a finomságokat persze meg is ehették a fiatalok. Az esemény a tanulók körében nagy népszerűségnek örvendett.