35 év után újra női futball Ózdon
Sport
2022. ápr. 12.

35 év után újra női futball Ózdon

Hazai pályán szenvedett vereséget az U14-es lány labdarúgócsapatunk a Regionális Észak-Keleti csoportban a listavezető Debrecen együttese ellen. Ózdon 35 év után indult újra a női futball.

Szoros mérkőzést játszott az Ózd Városi Sportegyesület az éllovas Debreceni Honvéd SE ellen vasárnap délben a Leány Regionális U14 Észak-Keleti csoportjában. A vendég csapat a találkozó tizenhetedik percére már 2-0-s előnybe került. Ezt még Kis Bianka Mercédesz góljainak köszönhetően sikerült egalizálni, később azonban a nagyobb játékerőt képviselő civísvárosiak a maguk javára fordították az összecsapást.

A lányoknak ez az első szezonjuk, sokan még most ismerkednek a sportág alapjaival. Ennek megfelelően minden apró sikernek örülnek, sőt sokszor várakozás feletti teljesítménnyel szolgálnak.

„Ez egy teljesen új csapat. Gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni mindent. Nagy kihívás elé állít minket a bajnokság, mert olyan csapatokkal is találkozunk, ahol NB1-es felnőtt egyesületek lány utánpótlás együtteseikkel kell játszanunk. Olyan labdarúgó akadémiákkal, ahol a lányok már évek óta együtt készülnek. A bajnokság első felében általában ezek a csapatok nagy gólarányú győzelmet aratnak az újonnan kezdőkkel szemben. Szerencsére van egy pár gárda, akik egy szinten vannak velünk. Velük nagyon izgalmas mérkőzéseket tudunk játszani” - mondta Sass Tamás, az Ózd Városi Sportegyesület vezetőedzője.

A lányok számára 2021 augusztusában indultak el az edzések. Előtte mintegy 35 évig nem volt női futball városunkban. Folyamatos igény volt Ózdon a gyengébb nem számára a szervezett labdarúgásra. A toborzásnak köszönhetően két csapatot is sikerült felépíteni, de nyár óta is folyamatosan érkeznek az érdeklődő fiatalok. Az egyik a már említett U14-es, míg a másik az U19-es gárda, akik a Heves megyei bajnokságban szerepelnek. Hetente három gyakorlást vezényel Sass Tamás edző.

„Az elején nem kellett összeszedni a lányokat, jöttek maguktól. Látták, hogy elindult a focisuli, ami nagyon népszerű nemcsak a fiúk körében, hanem a lányoknál is. 10-12 kislánnyal indultunk. Nagyon jó választás volt az edző személye. Sass Tamás nem csak összeszedi őket, hordja őket edzésre, de nagyon jó edzéseket is tart” - emelte ki Farkas Zsolt, az Ózd Városi Sportegyesület szakmai koordinátora.

Az egyesület vezetésének elsődleges célja, hogy megszerettessék és népszerűsítsék a női focit városunkban. A sportág szerelmeseinek lehetőséget biztosítsanak arra, hogy kipróbálhassák magukat és fejlődhessenek. Hosszú távon szeretnék, ha Ózdon meghonosodna a hölgyek labdarúgása.