Ékszerek, csokrok, díszek - Buth Petra és Buth Zoltánné megnyitotta közös gyöngyfűző kiállítását
Kultúra
2022. ápr. 11.

Ékszerek, csokrok, díszek - Buth Petra és Buth Zoltánné megnyitotta közös gyöngyfűző kiállítását

Anya lánya gyöngyfűző kiállítás nyílt az Olvasóban. Buth Petra és Buth Zoltánné bemutatta az általuk készített kreációit. Többek között nyakláncok, fejdíszek és virágcsokrok kerültek a tárlatba.

Sok érdeklődőt vonzott az Olvasó, ugyanis Buth Petra és édesanyja Buth Zoltánné közös tárlata várta a helyieket. Az ünnepélyes megnyitót az Ózdi Néptánc Egyesület koreográfiái színesítették. A hölgyek egyébként a páros által készített nyakbavalót, a férfiak pedig kalapdíszt viseltek a fellépés alatt.

Az anya lánya kiállítás gondolata már korábban megfogalmazódott bennük, de akkor úgy vélték, hogy még nagyon kevés termékük van. Egy népi ékszerkészítő tanfolyam elvégzése és pár év alkotás, fejlődés után eljutottak oda, hogy megmutassák gyűjteményüket az érdeklődőknek.

„Édesanyámmal van a kiállítás, akit nagyon nagyon szeretek, és ő a legfőbb támaszom az egész életem során és lesz is, nagyon bízom benne, hogy még sokáig. Tényleg együtt alkotunk, viszont a terveink, mintáink nem egyeznek. Mindig megbeszéljük, hogy mit fogunk alkotni, de egymásnak nem mutatjuk meg, hogy az miként készül. Nagyon nagy öröm, amikor ő is elkészít egy hasonló terméket mint én és látjuk, hogy mi a különbség. Nem vagyunk egyformák, és így meg tudjuk mutatni, hogy lehet más ékszert, másképpen is megfűzni” - mondta Buth Petra, gyöngyfűző, népi ékszerkészítő.

A teremben különböző ékszerek és érdekes kreációk is helyet kaptak. A két generáció közötti különbség szinte csak a színvilág tekintetében lelhető fel. Petra a világosabb, vidám, míg édesanyja a sötétebb tónusok felé hajlik. Buth Zoltánné főként a sárközi gyöngysorokat és az ukrán krizákat kedveli. Utóbbi közel áll a szívéhez, mert saját mintatervet és színvilágot találhat ki, tehát teret ad a kreativitásnak. Ez a hobbi számára egyébként egyik lánya miatt jelent meg az életében, majd egyre jobban fejlődött és alakult, mígnem kiállító terembe kerültek a darabok.

„A lányom egy népdaléneklési versenyen vett részt az Újváros téri iskolában, oda kellett varrnom egy sárközi szoknyát, hogy a viseletét be tudja mutatni éneklés közben. Aztán rájöttem, hogy ehhez hiányzik egy fontos kiegészítő. Ezt próbáltam megcsinálni. Utána elindultunk egy Hagyományok Háza által tervezett tanfolyamon, amin nagyon sok mindent megtanultunk konkrétan erről, és most már a hiteles sárközi gyöngysorok vannak a nyakában” - nyilatkozta Buth Zoltánné Katalin, gyöngyfűző, népi ékszerkészítő.

A kiállítás sok érdeklődőt vonzott. Mindenki csodálva nézte az alkotásokat. Nyakláncok, fejdíszek, csokrok, különböző ékszerek, valamint a gyöngyfűzés folyamatát és végeredményét ábrázoló fotók is helyet kaptak a teremben. Jövőbeli terveik között szerepel, hogy más városokba is elvigyék ezeket a kreációikat, azonban elmondták, hogy ez még sok munkát igényel.