A csillogás mögött fárasztó és kemény munka áll. Városunkban vendégeskedik egy nagycirkusz
Hírek
2022. ápr. 8.

A csillogás mögött fárasztó és kemény munka áll. Városunkban vendégeskedik egy nagycirkusz

Újabb vándorcirkusz látogatott városunkba a napokban. Művészeik minden héten más településen kápráztatják el előadásukkal a közönséget, emögött azonban kemény munka áll.

Újabb vándorcirkusz érkezett a napokban Ózdra, rutinjukból adódóan szinte pillanatok alatt tető alá hozzák a sátrat és helyükre kerülnek a padok, valamint a porond is hamar végleges formát ölt. Itt mindenki mindent csinál. Akiket az előadásokon láthatunk napközben építenek, bontanak, vezetnek és az állatokat is ellátják.

„Megérkezünk, mindenkinek megvan a dolga, hogy ki áll le a teherautókkal, ki méri ki a sátrat, hogy hol lesz a sátor pontosan, a porond és minden. Ez csapatmunka, mindenkinek megvan a dolga” - emelte ki Varga Róbert, a Cirkusz Americano Vargas cirkuszigazgatója.

Sokan azt gondolják, hogy a vándorlás miatt rossz körülmények között élnek, azonban ez nem igaz. Lakókocsijuk minden luxussal felszerelt, tulajdonképpen olyan, mint egy igazi lakás, csak mobil. Egyedi elképzelés szerint rendezik be az autót, amely általában a hölgyek feladata. Egy-egy cirkusz körülbelül egy-másfél hetet tölt el a különböző városokban, ezért a gyerekek általában magántanulók. Így működik ez ennél a nyolcadik generációs cirkusznál is. Számos elismerés sorakozik az asztalon, amelyek a család legifjabb tagjaihoz köthetőek.

Roberto a görgős egyensúlyozós számához saját maguk gyártották le az eszközöket. Az artistaművészekre jellemző, hogy maximalisták és szinte sosem elégedettek teljesítményükkel. Mindig olyat szeretnének bemutatni, amit még senki sem csinált. A fiatalembert már kiskorában magával ragadta ez a világ és elkezdett gyakorolni. Kisebb nagyobb kihagyásokkal, de újra a porondon kötött ki. A 2020-as Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon kínai különdíjat kapott. Ukrajnából pedig arany minősítéssel tért haza.

„Elégedett sosem leszek magammal, mert mindig lehetek jobb, sőt mindig azon vagyok, hogy jobb legyek. Amikor elérek ilyen eredményeket, akkor kicsit elégedett vagyok magammal és büszke is, de mindig lehetek jobb” - hangsúlyozta Varga Roberto Carlos, a Cirkusz Americano Vargas artistája.

A jövő szezonra halálkerék produkciót terveznek az öccsével, aki egyébként nagyon ügyesen zsonglőrködik. Ma előadáson kívül, Varga Huan is megcsillogtatta tehetségét. A hölgyek is igyekeznek mindig tökéletesíteni előadásukat. Sophie egy hand stand-et, vagyis kézegyensúlyozó számot ad elő. Két évet tanult az artista képzőben.

„A szüleim is artisták, ők ezt soha nem erőltették rám. Nekem mindig is tetszett ez az életmód. A hand standdal, vagyis amit most csinálok igazából egy éve kezdtem el komolyabban foglalkozni. Még most is tanuló fázisban vagyok, hogy újabb szintre emelkedjek, de már most is nagyon jól állok” - mondta Alton Sophie, a Cirkusz Americano Vargas artistája.

Egy-egy produkció több évig készül, sok idő telik el, amíg a látvány kiforrja magát. Számít az előadásmód és a személyiség is. A közönséget a stílus és a megjelenés nyűgözi le. Fontos a változatosság. Nincs két egyforma előadás, mindig új számokat adnak elő és cserélődnek a művészek is. Minden évben más vendégelőadók színesítik a palettát.