Április hetedike az egészség világnapja
Egészség
2022. ápr. 7.

Április hetedike az egészség világnapja

A kampány fő célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségügyi problémákra. A legtöbb kór megelőzhető, ha idejében észlelik.

Az egészségügyi világnap egy globális kampány az Egészségügyi Világszervezet létrehozásának napja alkalmából. Ezt a napot egyébként 1950 óta ünneplik. Az eseménnyel próbálják felhívni a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára is. A legtöbb probléma megelőzhető, ha idejében észlelik a betegséget.

„Ennek a kampánynak a célja a betegségek megelőzése. A pandémia mutatta azt, hogy a koronavírus elleni harc legfontosabb pillére is a megelőzés volt. Például a maszkviselés, a kézmosás és fertőtlenítés. Ezek sokat segítettek a vírus ellen. Emellett a szűrővizsgálatok is fontosak. Például a vastagbél, a fogak, a magas vérnyomás betegségek megelőzéséért folytatott szűrővizsgálatokra muszáj lenne eljárnia mindenkinek” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.  

Minden évben külön témája van ennek a napnak. Foglalkoztak már a vérnyomás problémákkal, a szúnyogcsípések veszélyességével, a cukorbetegséggel és a depresszióval is. Ebben az évben a mottóval az ételek biztonságosságát célozták meg. Rohanó világunkban néha előfordul, hogy csak lekapkodjuk a boltok polcairól az élelmiszereket, és például nem ellenőrizzük a termékek szavatosságának a lejáratát, vagy olyan terméket veszünk, ami tele van tartósítószerrel. A zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztásuk előtt pedig mindig mossuk meg.

„Megpróbálok amennyire tehetem, és amennyire ízlésem tartja egészségesen étkezni. Próbálok változatos lenni. A mozgás sajnos látszik rajtam, hogy nem áll hozzám olyan közel, viszont igyekszem egészségesen tartani magam” - mondta Takács Gábor.

A jó idő beköszöntével a szabad levegőn végzett testmozgás is jó hatással van a szervezetünkre. Emellett oda kell figyelni a vitaminfogyasztásra. A betegségeket egyszerűbb kezelni, mint gyógyítani, így ha minden nap csak egy kicsit teszünk érte, akkor a nagyobb problémák elkerülhetőek lennének.