Zökkenőmentesen zajlott a választás az országgyűlési képviselő választás napján Ózdon
Hírek
2022. ápr. 3.

Zökkenőmentesen zajlott a választás az országgyűlési képviselő választás napján Ózdon

A 2022-es országgyűlési képviselő választáson városunkban hozzávetőlegesen huszonötezren járulhattak az urnákhoz.

A választásra való felkészülés idén is három szakaszból állt. Az első a jelöltállítási folyamat, a második a választási iroda tagjainak oktatása és a jegyzőkönyvvezetők képzése, a harmadik pedig a szavazatszámláló bizottság tagjainak eskütétele és a bizottságok alakuló ülését jelenti. Azért, hogy a választás alatt minden gördülékenyen menjen, több száz ember összehangolt munkájára volt szükség.

„El kell különíteni a Helyi Választási Irodákat, a Szavazatszámláló Biztosságokat, illetve az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságot. A Helyi Választási Iroda keretében körülbelül hetven kollégám, a jegyzőkönyvvezetőkkel együtt, akik a vasárnapot megelőzően is dolgoznak. Ehhez még hozzá kell vennünk a technikai személyzetet, akik a választás napján a szavazóhelyiségek őrzőséről gondoskodnak majd és a takarítószemélyzetről és a sofőrökről. A másik halmaz pedig a biztosságok, akik szintén két részre oszthatóak. Vannak a választott tagok, valamennyi biztosságban három tagról van szó. Ők ki fognak egészülni a pártok delegáltjaival. A delegálás március 25-ig tart. Egyébként úgy néz ki, hogy a jelenleg még három tagból álló bizottságok kiegészülnek valamennyi szavazókörben, úgyhogy biztonságosan lebonyolítható lesz a választás, legalább hét tag fog dolgozni és együttműködni” - mondta dr. Sztronga Eszter, az OEVI helyettes vezetője.

A helyieket 37 szavazókörben várták, ebből 21 akadálymentesített. A Szavazatszámláló Bizottságok elnökei szombaton délután rendőri közreműködéssel minden szavazókört alaposan ellenőriztek. A Vasvár Úti Általános Iskolában, a 2. számú szavazókörben probléma nélkül lezajlott a folyamat, így szabályszerűen zárhatták be a terem ajtaját.

„Most a szombati napon a rendőrséggel együtt lezárjuk a termet. Megnézik, hogy minden rendben van, minden benne van a teremben. Nincs-e esetleg olyan tárgy, például egy zászló, ami zavarhatja vagy befolyásolhatja a választópolgárt. Lezárják, aztán már csak másnap reggel nyithatjuk ki a termet” - mondta Bozóné Kovács Zsuzsa, 2. számú szavazókör bizottsági elnöke.

A kihelyezett urnákat ma reggel a legelső szavazópolgár hitelesítette. A Petőfi Sándor Általános Iskolában, a 18. számú szavazókörben minden rendben zajlott.

„Megérkezett elég korán az első szavazónk. Ő elindította a szavazásunkat. Azóta pedig úgy gondolom, hogy elég szépen folyamatosan jönnek a polgárok. Szerencsére minden rendben van, a szavazók aktívak. A feladataink ellátásában segédkeznek mind a delegáltak és a választott tagok is. Minden rendben van” - emelte ki Kerekesné Gál Mariann, a 18. számú szavazókör bizottsági elnöke.

A megjelentek három szavazólapot kaptak. Ezeken az egyéni képviselőjelöltekre, az országos listára és az ezzel egy időben megrendezett népszavazásra vonatkozó döntéseket hozhattak. Azonban ha valaki nemzetiségiként volt regisztrálva, az a pártlista helyett a nemzetiségi listán voksolhatott. A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma alapján a legkevesebb személyt a 30. számú szavazókörbe, a Centeri Közösségi Házba, a legtöbbet pedig a 6. számú körbe, a Puskás Tivadar úti Háziorvosi Rendelőbe várták. Szám szerint 171 és 1 208 választópolgárt. Már délelőtt sokan érkeztek a 31. szavazókörbe, az ÓMÉK – Városi Múzeumba is, hogy leadhassák szavazataikat. A szavazóbizottság tagjaira több szabály is vonatkozott. Például a viselkedésük semmiféleképpen nem befolyásolhatta a szavazni szándékozók voksolását. Ezekre a normákra nagyon odafigyeltek a csoportok vezetői.

„A szavazás menetét kell felügyelnem, hogy minden szabályosan működjön. Én úgy gondoltam, hogy beosztom a Szavazatszámláló Biztosságok munkáját, úgyhogy van aki az igazolványok érvényességét ellenőrzi, a másik keresi a nevét a névjegyzékből. Ha esetleg nem szerepel benne, akkor azt a problémát a jegyzőkönyvvezető segítségével. Lepecsételjük a szavazólapokat, átadjuk a borítékot. Tehát azok alapján működünk, amiket az oktatás alatt megtanultunk, követve a szabályokat. A szabályok azok, hogy oda kell figyelnünk az igazolvány érvényességére. Ha nincs náluk lakcímkártya, vagy érvénytelen az igazolványa, akkor ellátjuk a megfelelő információkkal, miszerint ma az okmányiroda működik, így este az érvényes irataival este hét óráig bármikor visszajöhet. Oda kell figyelnünk a szabályokra, a pecsétekre is, hogy minden szavazólap le legyen pecsételve. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy van olyan polgár, aki nem szeretné mind a három lapot elkérni” - emelte ki Szegediné Sótér Erika, a 31. számú szavazókör bizottsági elnöke.

Arra is vonatkoztak előírások, hogy mikor és mennyi időre mehettek ki a szavazókörből. A pártdelegáltaknak, illetve a beosztott tagoknak napközben lehetőségük volt elhagyni a szavazókört, de minimum három főnek, illetve a jegyzőkönyvvezetőnek minden esetben bent kellett tartózkodnia a teremben.

„Heten vagyunk a bizottságban, és ha valaki ki szeretne menni étkezni vagy bárhová, akkor is három főnek mindenképpen bent kell maradnia, hogy határozatképes legyen a bizottság” - fogalmazott Szegediné Sótér Erika, a 31. számú szavazókör bizottsági elnöke.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú választókerületében mind a 37 bizottságban tevékenykedő tag azon dolgozott egész nap, hogy a szavazás gördülékenyen menjen és igyekeztek a legpontosabb adatokkal szolgálni az idei országgyűlési képviselő-választásról.