Voksolás és népszavazás - Zökkenőmentesen indultak a választások Ózdon
Hírek
2022. ápr. 3.

Voksolás és népszavazás - Zökkenőmentesen indultak a választások Ózdon

Városunkban is megkezdődött a választás ma reggel. A szavazásra jogosultak egy országos népszavazás kapcsán is véleményt alkothatnak. Minden zökkenőmentesen indult.

Szokatlanul hideg időre ébredtek ma az ózdiak. Ennek ellenére közvetlenül a nyitás után többen is érkeztek az Újváros Téri Általános Iskola épületébe, ahol három szavazókörbe várták a voksolásra jogosultakat. A zökkenőmentes kezdés érdekében persze már jóval ezelőtt megkezdődött a munka. Így a bizottságok tagjai hajnalban elvégezték az ilyenkor szokásos adminisztratív és egyéb feladatokat. Borsod-Abaúj Zemplén megye 3-as számú egyéni választókerületében a mai napon összesen 71 087 fő jogosult voksolásra. Köztük volt Rövid György is, akire elsőként érkezőként egyéb feladatok is hárultak. Ez az urna hitelesítése, amit mindig ilyenkor végeznek el a bizottság tagjai.

„Nem bírtam aludni, és túl akartam lenni rajta” - nyilatkozta Rövid György.

A választópolgárok országos listára és országgyűlési képviselő-jelöltekre szavazhattak. Megyénk 3-as számú egyéni választókerületében a nyolc jelölt egyikére lehetett érvényes szavazatot leadni. A mai napon országos népszavazást is indítottak, amelyen összesen négy kérdés szerepel.

„Eddig mindenki részt vett a népszavazáson is, és szerintem ezután sem lesz ezzel probléma. Aki átgondolja, hogy mit szeretne, az biztos, hogy felelősségteljesen gondolkodik és azt mondja, hogy mind a kettőre szavaz” - emelte ki Ronyecz Ákos, a 13. szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnökhelyettese.

Az országos részvételi adatok alapján reggel 9 óráig az országos részvételi arány 10,31 % volt, ami 793 219 főt jelent. Városunkban eddig az időpontig 2073 választásra jogosult nyilvánította ki véleményét, ami 8,20 %-ot jelent. Az Újváros Téri Általános Iskola 13. szavazókörébe érkezett olyan is, aki életében először voksolt.

„Már nagyon régóta vártam, hogy végre nekem is beleszólásom lehessen ebbe a dologba. Sajnos azt tapasztaltam, hogy sok fiatalt ez nem érdekel” - tette hozzá Sztrakay Ábel.

Városunk 37 szavazóköre közül a 6-os számú a legnagyobb, ahová összesen 1208 voksolót vártak a szavazatszámláló bizottság tagjai. A korábbi választások tapasztalatai alapján elmondható, hogy itt a részvételi arány nagyjából megegyezik az országossal. A Puskás Tivadar úton lévő Háziorvosi Rendelőbe már reggel 7 óra előtt is sokan jöttek. Az érkezők száma hullámzó. Így van, hogy hosszú ideig senki nem lépi át az épület küszöbét, míg később már öten-hatan is sorban állnak az ajtó előtt. Talán a városrész nagysága is oka annak, hogy ilyenkor sokan együtt, családtagjaikkal, szomszédokkal, barátokkal együtt keresik fel a szavazókört. Különösen ilyen fagyos, hideg időben, mint a mai.

Az előzetes országos mérések szerint nagy részvételi arányra számítanak az idei választásokon. Ez valószínűleg igazolást nyer majd, hiszen a korai órákban is sokan húzták már be az X-et az általuk támogatni kívánt egyéni jelölt, vagy párt neve mellé.

Ózd 37 szavazókörébe este hét óráig várják a szavazásra jogosult választópolgárokat. Ezt követően a bizottság tagjai számára azonban ekkor kezdődik meg a legnagyobb munka, hiszen össze kell számolniuk a voksokat, de további, ehhez kapcsolódó adminisztratív feladat is vár még rájuk. Nem hivatalos eredményre már ma este lehet számítani.