Hamarosan dönthetünk az ország jövőjéről
Hírek
2022. ápr. 1.

Hamarosan dönthetünk az ország jövőjéről

Kevesebb mint két nap van hátra a 2022. évi országgyűlési képviselő választásig. Az Ózdi Városi Televízió élő műsorral készül, amelyben sorra veszik az április harmadikai eseményeket.

Ózdon 37 szavazókörben nyilváníthatunk véleményt április harmadikán vasárnap, az országgyűlési képviselő választás napján. A legnagyobb a Puskás Tivadar úton található, oda 1209 főt várnak, míg a legkisebb Centerben van, ott 171 választópolgár megjelenésére számítanak. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében hozzávetőleg hetvenezren jogosultak a részvételre, ebből városunkban huszonötezren. Fontos, hogy a személyazonosságot igazoló dokumentumaink rendben legyenek, enélkül ugyanis nem élhetünk demokratikus jogunkkal.

„Nagyon fontos, hogy érvényes iratokkal kell megjelenni. Ez azt jelenti, hogy a személyazonosságot és a lakcímet kell majd igazolni. A személyazonosság igazolására alkalmas a személyigazolvány, jogosítvány, valamint útlevél. A lakcím igazolására természetesen a lakcím kártya. Vannak még forgalomban régi típusú személyigazolványok, az tartalmazza a lakcímet is. Ebben az esetben ez magában elég a személyazonosság és a lakcím igazolására” - mondta dr. Sztronga Eszter, az OEVI helyettes vezetője.

A megjelentek három szavazólapot kapnak. Ezeken a képviselőjelöltekre, az országos listára és az ezzel egy időben zajló népszavazásra vonatkozó döntéseket hozhatnak. Ha valaki nemzetiségiként van regisztrálva, az a pártlista helyett a nemzetiségi névsorból jelölheti be a neki szimpatikusat. Az érvényes voksot az jelenti, ha a papíron szereplő körbe tollal, két egymást metsző vonalat helyezünk el. A mozgásukban korlátozottak számára lehetőség nyílik a mozgó urna igénybevételére. Ezt akár a szavazás napján délig is jelezni lehet a bizottságoknál. Szombaton délután a szavazatszámláló bizottságok elnökei minden egyes szavazókört ellenőriznek és lezárnak, az itt elhelyezett urnákat vasárnap reggel az első szavazópolgár hitelesíti majd. A városi televízió az elmúlt napokban többször jelentkezett élő műsorokkal, amelyekben bemutatták a jelölteket. A nézők megismerhették az indulókat a szavazólapon szereplő sorrend szerint. Pontosabban hatot, ketten ugyanis nem éltek a lehetőséggel. Vasárnap este folytatják Választás 2022 című műsorukat. Este fél kilenctől jelentkeznek majd élőben. A tervek szerint az est folyamán több alkalommal is, egészen addig, amíg elmondhatják majd a még nem hivatalos, de már sejthető eredményeket.

„Az országgyűlési választás estéjén megmutatjuk majd önöknek, hogy mi történt a szavazókörökben, hiszen stábjaink a nyitástól kezdve, egészen a zárásig követik majd az eseményeket. Nemcsak ózdi szavazókörökbe megyünk el a nap folyamán, hanem néhány környékbeli településre is. Az élő adásban folyamatosan beszámolunk majd a részvételi adatokról. Bemutatjuk többek között, hogyan és hol szavaztak a képviselőjelöltek, hogy melyik szavazókörben voltak a legtöbben, és kik segítették a választás törvényes lebonyolítását” - emelte ki Bukovinszky Zsolt, az Ózdi Városi Televízió főszerkesztője.

A vasárnap esti adás végén megtudhatják majd azt is, hogy ki képviseli majd a térséget, a megye hármas számú választókerületét a következő ciklusban a Parlamentben. Április negyedikén hétfőn az Ózdi Polgármesteri Hivatal osztályainak ügyfélfogadása szünetelni fog, azonban az Ózdi Központi Ügyfélszolgálaton több szolgáltató is várja a lakosságot a megszokott munkarendben.