Több megyéből is érkeztek tűzoltóegységek a térséget érintő szárazfűtüzek megfékezésére
Hírek
2022. márc. 23.

Több megyéből is érkeztek tűzoltóegységek a térséget érintő szárazfűtüzek megfékezésére

A térség tavaszi erdőtüzes időszakának csúcspontja volt tegnap. Csak a helyi lánglovagokat harminc esethez riasztották. Több megyéből is érkezett segítség.

Gomolygó füstfelhő a domboldalak felett, égő hegyoldal. Ez a látvány mostanában igen gyakori környékünkön. A tegnapi autóbusz-állomáson történt eset után még rengeteg teendőjük akadt a helyi tűzoltóknak, de nem csak nekik. Számos egységet aktivizáltak a térséget érintő szárazfűtüzek.

„Az ózdi tűzoltó parancsnokság elmúlt időszakának, de azt lehet mondani, hogy az egész megye tavaszi erdőtüzes időszakának az egyik csúcspontja volt tegnap, úgy káreset számban, mint a káresetek kiterjedésében, illetve nagyságában. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság területén közel harminc káreset volt, ebből mindössze kettőnél tudtak beavatkozni az ózdi tűzoltóegységek, mivel a reggeli óráktól egészen az éjszakába nyúló időig, vagy akár hajnalig is egy-egy nagyobb káresetnél voltak. Az összes többi káresethez úgynevezett segítő erők érkeztek” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Itt jártak például Hajdúnánás és Tiszafüred egységei is, de Hevesből, valamint Nógrádból is érkeztek gépjárműfecskendőkkel. Két kritikus pont volt tegnap a térséget érintően. Az egyik Borsodnádasd és Járdánháza között, ahol több mint száz hektár állt lángokban. Ott a káreset felszámolásának irányítását a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat végezte. A borsodbótai dombokon pedig kétszáz hektár felett égett a terület. Mindenhol szükség volt a helyi önkéntes egyesületek beavatkozására is, de földtulajdonosok, magánemberek és erdészek is segítettek az oltásban. Az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy Borsodbóta térségében igen sok avar és bozóttűz keletkezett. A település polgármestere azt mondja, ott vasárnap indult be a  „nagyüzem”. Tegnap pedig már egyre többen jelezték, hogy a külterületek is veszélyben vannak Sáta, Uppony és Mercse irányából.

„Mi mozgósítottuk az önkéntes tűzoltóinkat, és a délután folyamán a Sáta Borsodbóta közötti tüzet eloltották. Épphogy befejezték ezt a tűzoltást a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kerestek, hogy kiemelt riasztási fokozat van Borsodbóta és Uppony közötti területen, ahol gazdasági épület is helyezkedik el. Ide perceken belül sikerült a munkájukat éppen hogy befejező önkéntes tűzoltókat riasztani és újból vonultak ezekhez a tűzesetekhez. Hat-nyolc fővel tudtak vonulni, és este kilencre sikerült ezeket a tüzeket megakadályozni” - mondta Gulyás János, Borsodbóta polgármestere.  

A felelőtlen gyújtogatás óriási károkat okoz a természetben és úgy néz ki, hogy egyelőre ennek nincs vége. Ma sem kellett messzire autóznunk ahhoz, hogy megpillantsunk egy füstfelhőt. Délelőtt Ózd Centernél kivezető szakaszán is pislákoltak a lángok. Január elsejétől a mai napig közel ötszáz káreset volt csak az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság területén. Ez a szám pedig azt vetíti előre, hogy magasan az átlag felett fogják zárni a 2022-es esztendőt. Jellemzően hét-nyolcszázszor kell vonulniuk éves szinten. Ha nem lesz csapadék és a gyújtogatások sem maradnak abba, akkor igen mozgalmas év elé néznek a lánglovagok.