Minden egy helyen, amit tudni kell a választásról
Hírek
2022. márc. 23.

Minden egy helyen, amit tudni kell a választásról

Április 3-án az egyéni képviselőjelöltek személyéről dönthetünk. Ezzel egyidőben népszavazást is tartanak. Az állampolgárok megjelenésére mindkét esetben számítanak.

Április 3-án országgyűlési választás mellett népszavazás is lesz. Ózd Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületébe tartozik. Ezen a területen hozzávetőleg hetvenezren jogosultak a részvételre, ebből városunkban huszonötezren. A helyieket 37 szavazókörben várják, ebből 21 akadálymentesített. A felkészülés három szakaszból áll. Ezekből az első a jelöltállítási folyamat, amelyet a szervezetek már megtettek. Jelen pillanatban a választási iroda tagjainak oktatása és a jegyzőkönyvvezetők képzése van folyamatban.

„El kell különíteni a helyi választási irodákat, a szavazatszámlálási bizottságokat, illetőleg az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságot. A helyi választási iroda keretében körülbelül 70 kollégám az, aki a szavazás napját és azt megelőzően is dolgozik. Ehhez hozzávesszük még a technikai személyzetet, akik a szavazókörök őrzéséről fognak gondoskodni, a sofőrökről, takarító személyzetről. A másik halmaz a bizottságok” - mondta dr. Sztronga Eszter, az OEVI helyettes vezetője.

Jövő hét kedden az Olvasóban tartják a szavazatszámláló bizottsági tagok alakuló ülését, valamint eskütételét. Várhatóan legalább 7 delegált minden szavazókörben lesz, így biztonsággal lebonyolítható a voksolás. Március 25-e egy fontos dátum, ugyanis a pártok eddig az időpontig delegálhatnak szavazatszámlálót a testületbe. Az átjelentkezést is eddig az időpontig tehetik meg azok, akik nem a bejelentett lakcímük szerinti településen tartózkodnak majd április 3-án. Ezt az igényt a helyi választási irodánál kell jelezni. Azok, akik Ózdra jelentkeznek át, az egyes számú szavazókörben húzhatják be az X-et, ami a Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozó Központjában lesz kialakítva. A választás napján a szavazókörök reggel 6-tól este 19 óráig tartanak nyitva. Fontos, hogy személyazonosságot igazoló dokumentumokat vigyük magunkkal, enélkül ugyanis nem élhetünk demokratikus jogunkkal.

„Nagyon fontos, hogy érvényes iratokkal kell megjelenni. Ez azt jelenti, hogy a személyazonosságot és a lakcímet kell majd igazolni. A személyazonosság igazolására alkalmas a személyigazolvány, jogosítvány, valamint útlevél. A lakcím igazolására természetesen a lakcím kártya. Vannak még forgalomban régi típusú személyigazolványok, az tartalmazza a lakcímet is. Ebben az esetben ez magában elég a személyazonosság és a lakcím igazolására” - tette hozzá dr. Sztronga Eszter, az OEVI helyettes vezetője.

A koronavírus járvány miatt a veszélyhelyzet továbbra is fennáll. Ez azért fontos, mert azok az iratok, amelyek 2020. március 11-e előtt jártak le, érvénytelennek tekintendők. Az ezután az időpont után kiállított okmányokkal továbbra is fogadják a lakosokat. A megjelentek három szavazólapot kapnak. Ezeken a képviselőjelöltekre, az országos listára és az ezzel egy időben megrendezett népszavazásra vonatkozó döntéseket hozhatnak. Az utóbbinál négy kérdéssel találkoznak majd. Itt igen-nem lehetőségek közül kell kiválasztaniuk a számukra megfelelőt. Ha valaki nemzetiségiként van regisztrálva, az a pártlista helyett a nemzetiségi névsorból jelölheti be a neki szimpatikusat. Az érvényes voksot az jelenti, ha a papíron szereplő körbe tollal, két egymást metsző vonalat helyezünk el. A mozgásukban korlátozottak számára lehetőség nyílik a mozgó urna igénybevételére. Ezt a szándékot akár a szavazás napján 12 óráig is jelezhetik a bizottságoknál. A kampánycsend szabálya megszűnt, a törvény tilalmakat fogalmaz meg. Ezek alapján a választókat tilos szervezetten szállítani, illetve létezik egy relatív területi tiltás, mely szerint a szavazókörtől számított 150 méteren belül szabálytalan a lakosság politikai befolyásolása.