Modern szennyvíztisztító telep épült Kissikátorban
Hírek
2022. márc. 11.

Modern szennyvíztisztító telep épült Kissikátorban

Hamarosan megoldódik a szennyvízelvezetés Kissikátorban. A településen a mai kor követelményeinek megfelelő, modern szennyvíztisztító telep épült, és az ehhez szükséges rendszer is elkészült.

A kissikátoriak még 2016-ban nyertek el egy európai Uniós közel 150 millió forintos vidékfejlesztési pályázatot, amelynek keretében egyedi formában valósulhat meg a szennyvízelvezetés és tisztítás a településen. A faluban minden követ megmozgattak azért, hogy ez a projekt megvalósulhasson. Bár a beruházás egy része 2020-ban elkészült, de finanszírozási gondok miatt csak most tudták folytatni, egy új alvállalkozó segítségével.

„Nagy öröm számomra, hogy már itt állhatunk, mert több éven keresztül készült ez a beruházás, nagyon sok akadályon kellett átküzdeni magunkat, hogy idáig eljussunk. Én úgy gondolom, hogy végre most már rövid időn belül a kissikátoriaknak úgymond összkomfortos lesz a falu. Már csak a szennyvíztelep, a szennyvíz tisztítórendszer és a szennyvízelvezetés hiányzott ahhoz, hogy Kissikátorban mindenféle közmű meglegyen” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A telephely már végleges formát öltött, azonban még nem üzemel. A hálózatot át kell nézni, és egy átemelőszivattyút is ki kell építeni. A munkálatok már nagyon a végén járnak, a lakosság ezt követően tud majd rákötni a gerincvezetékre. A rendszer különlegessége, hogy teljesen új, korszerű eljárással dolgozza fel a beérkező szennyvizet. A kivitelező vállalat szakemberei bemutató telepként tekintenek a helyszínre.

„A mi cégünk tekintetében is ez egy különleges dolog, tehát ezt egy minta projektnek tekintettük mi is. Magát a berendezéseket már telepítettük több helyen. Itt most összecsoportosítottunk több berendezést egyszerre, és így nem házaknál oldjuk meg közvetlenül a szennyvízkezelést, hanem az egyedi szennyvíztisztítást most egy ilyen telepszinten több berendezéssel összekapcsolva oldjuk meg, tehát ez egy különleges dolog, nekünk is egy nagy kihívás ilyen szempontból és az első mintaprojektünk” - emelte ki Bisztrán János, a Polyduct Nyrt. értékesítési igazgatója.

Egy komplex körforgást alakítottak ki. A szennyvíz az átemelőaknán keresztül érkezik, amelyet több berendezésre szétosztanak, és még egyszer visszaviszik egy puffertartályba. Így sokkal ritkábban kell üríteni a rendszert. Nagyobb a tisztítási hatás. A telephelyet érzékelőkkel, szenzorokkal és korszerű vezérléssel szerelték fel. A beérkező szennyvíznek mérik többek között a ph értékét, oxidáció szintjét és a hőmérsékletét is. A folyamatos üzem során állítják majd be a szükséges levegőmennyiséget, amely a kompresszorokat működteti. Ha vegyszer, vagy környezetszennyező anyag kerül a telepre, azt is nyomon tudják követni az interneten keresztül. A próbaüzem körülbelül két hónap múlva esedékes.