Együtt - Táncgála az Olvasóban
Kultúra
2022. márc. 6.

Együtt - Táncgála az Olvasóban

Együtt címmel rendezett közös táncgálát a Szabad Szombat Táncegyüttes és a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes az Olvasó Színháztermében.

A Szabad Szombat Táncegyüttes és a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes közös gálaestet szervetett az Olvasó Színháztermében. Két évvel ezelőtt szerették volna megtartani ezt az alkalmat, azonban a vírushelyzet eddig beleszólt terveikbe. Az esemény az Együtt címet kapta, hiszen még nem volt olyan alkalom, hogy a két csoport ilyen formában álljon a színpadra.

„Végül is, amint mondtam kettő évvel ezelőtt szerettünk volna felállni a színpadra, akkor ötéves volt a Szabad Szombat Táncegyüttes és tizenöt a gyermek, azaz a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes. Azóta tologatjuk a dátumot magunk előtt. Ennyi. Végül is, hogy miért együtt állunk fel? Azért, mert az egyik oszlopos tagja a csapatunknak, a Szabad Szombat Táncegyüttesnek oktatja a Gyöngyvirág Táncegyüttes gyermekeit, ahol kinevelődik a Szabad Szombat utánpótlása” - mondta Balog Zoltán, a Szabad Szombat Táncegyüttes elnöke.

Különböző tájegységek táncaival készültek erre a jeles alkalomra, hogy minél szélesebb repertoárral tudjanak a közönség elé állni. A megjelentek a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjaitól többek között szatmári, hortobágyi és kalotaszegi táncokat láthattak. A Gyöngyvirág Néptáncegyüttes fiataljai pedig gyermekjátékokat, lakodalmast és jókai táncokat vonultattak fel. Az est során egyébként különlegesebb, modern feldolgozású koreográfiák, valamint a Dobroda Zenekar önálló játéka is helyet kapott. A fináléban természetesen már közösen hazai, gömöri lépésekkel koronázták meg a gálát. A csoportok már nagyon készültek erre a napra.

„Sok szombatot átölelő próbákon készültünk a gálára, és remélhetőleg jól is fog sikerülni. Mindenféle táncot elpróbáltunk minden nap, és reméljük meg lesz az eredménye” - nyilatkozta Nagy Ákos, a Szabad Szombat Táncegyüttes tagja.

„Nem nagyon izgultam, csak sokat próbáltunk, de egyébként jól éreztem magam eddig” - fogalmazott Barta László Mátyás, a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes tagja.

A csapatok köszönetet mondtak az eddigi támogatásokért, majd egy közös össztánccal zárták az estét. Egy ünneplés azonban nem lehet teljes torta nélkül, így a függöny mögül az is előgördült, amely láttán felcsendültek a már jól ismert születésnapi köszöntő sorai.