Városi összefogás
Hírek
2022. márc. 1.

Városi összefogás

Megérkeztek az első menekültek városunkba hét elején. Ózdon is sokan összefogtak, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akiknek el kellett hagyni hazájukat.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központja a megnyitás előtt áll. Ők nappali tartózkodást fognak biztosítani szenvedély, illetve pszichiátriai betegek számára. A szervezet most azonban minden előkészületi tevékenységet felfüggesztve a háború elől menekülők segítségére sietett.

„Az ellátásaink közé tartozik a háztartáspótló szolgáltatások, itt értek a személyi higiéniára, a ruháinak tisztán tartására az ellátottaknak. Későbbiekben lesz majd lehetőségünk meleg étel biztosítására a rászorulók részére. Különböző akreditált képzéseket fogunk tartani, dr. Szlifka Anna, addiktológus pszichiáterünk, aki az orvosa az intézményünknek” - mondta Bobcsák Emese, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központjának intézményvezetője.

A céljuk mindenképpen mások megsegítése, így jelenleg tizenkét Ukrajnából érkező embert fogadtak be, létszámuk azonban vélhetően növekedni fog. A szervezetnek egyébként Észak-Magyarországon több intézménye is van. Ezek Sajószentpéteren és Hevesen, a határ mentén pedig Tuzsér településén vannak, ahol be tudják fogadni a bajba jutottakat.

„Jelenleg most itt Ózdon tizenkét fő van elszállásolva. Még jönni fognak tíz-tizenöten, erre van kapacitásunk itt. Hevesen és Sajószentpéteren pedig ötven-ötven fő várható” - emelte ki Strébl Attila, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió regionális intézményvezetője.

Rengetegen döntenek úgy, hogy elhagyják saját országukat a háborús helyzet miatt. Magyarország minden szegletéből érkezik nekik a segítség, amihez városunk is csatlakozott. A szervezetet a város vezetősége, az ÓTSZEGYII, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint az Ózdi Rendőrkapitányság képviselői is támogatják.

„A három gyerekemet ide hozták anyukámmal. Meghallottuk, hogy áthozták ide és jöttünk rögtön a feleségemmel a gyerekekhez” - nyilatkozta Balogh Zoltán.

„Kárpátaljáról érkeztünk, Csapról. Vonattal jöttünk át a határon. Egy kis táska ruhát hoztunk csak a gyerekeknek, hogy át tudjanak öltözni, ennyit hoztunk csak” - fogalmazott Ádám Mónika.

Különböző éttermek felajánlásainak köszönhetően a meleg étkezést is tudják biztosítani az emberek számára. Többek között az iratok intézésében, az ellátásban és az alapvető használati cikkek megvásárlásával segítenek. A felajánlásokat Bobcsák Emese, a szervezet helyi intézményvezetője koordinálja és fogadja.