Országgyűlési választás
Politika
2022. febr. 28.

Országgyűlési választás

Kedden válik véglegessé, hogy kik indulhatnak országgyűlési képviselőjelöltként az április 3-i voksoláson. A számuk még változhat, de a szavazólapon a sorrendet ez már nem befolyásolja.

Dr. Mustos Lajos, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elnöke húzta ki a neveket egy előre elkészített urnából. Riz Gábor után a második helyen Vilcsek Ernő szerepel majd a szavazólapon, őt pedig Szarvas Gábor és Bari Zoltánné követi. Az ötödik helyet Kiss Sándor kapta meg, majd Pap Ferenc, Lenkó Orsolya, Zsidek István Bence, Gyurgyák Tamás, Dániel Anna Krisztina és Lázi Attila nevét olvashatjuk.

„Döntött a választási bizottság, hogy milyen sorrendben fognak a jelöltek szerepelni a szavazólapon. A lapra azok a jelöltek is rákerültek, akik jelenleg még nem kerültek nyilvántartásba vételbe, ugyanis még nincs jogerős döntés az ügyükben. Ezért a választási bizottság várhatóan kedden fog egy ülést tartani. Jelenleg tizenegyen szerepelnek rajta. A bizottsági ülés után ez még változhat, de az már a sorrendet nem befolyásolja” - mondta dr. Sztonga Eszter, az OEVI helyettes vezetője, aljegyző.

Azok a jelöltek, akik a választási bizottság ülését követően jogerősen is rajta lesznek a szavazólapon a városi televízióba is meghívást kapnak majd, hogy Bukovinszky Zsolt vendégeként bemutatkozhassanak a nézőknek. Április 3-án ugyanakkor nem csak az ország és a választókerület irányításáról dönthetünk, hiszen ekkor tölthetik ki a résztvevők a gyermekvédelmi népszavazást is. Ebben többek között a kiskorúak szexuális befolyásolásáról kérdezik a polgárokat. Az országos népszavazás akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, illetve amennyiben az érvényesen szavazók több mint fele a megfogalmazott kérdésekre azonos választ adott.