Áll a fal
Város
2022. febr. 28.

Áll a fal

Elkészült a támfal a Domb úton. A beruházás tavaly októberben kezdődött egy földcsuszamlás miatt. A szakemberek megoldották a problémákat, valamint a környezetet is rendbe tették.

Október végén a Hódoscsépányban található Domb úton egy földcsuszamlás miatt akadtak gondok, amit minél előbb meg kellett oldani, hogy az ott élők közlekedni tudjanak. Ennek érdekében egy harminc méteres támfal felépítéséhez kezdtek hozzá. A szakemberek körülbelül húsz cölöpöt helyeztek a földbe egy oszlopfúró segítségével. Az eljárás során a talplemezbe kötötték bele az acélcsöveket, hogy még stabilabb legyen a fal. Mostanra ez a beruházás elkészült.

„Két évvel ezelőtt a szélsőséges időjárás következtében megcsúszott a Domb úti rézsű, ami veszélyeztette az utat és a benne található közmű vezetékeket is. Vis Maior pályázat keretében sikerült sikeresen pályáznunk, aminek következtében mostanra már meg is épült az a támfal, ami az adott szakaszt megtámasztja. A beruházás harminc méter hosszúságban, több mint 38 millió forint értékben készült el. Most már biztonságban lehetnek az ott élők. Egy nagy hiánya van még a környéknek, az az út. Ennek javítására már a pályázatunk készülőben van, úgyhogy bízunk benne, hogy azt is meg fogjuk nyerni és egy vadonatúj úton tudnak majd közlekedni az itt élők” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Ez a probléma megnehezítette a közlekedést, félő volt ugyanis, hogy tovább omlik a földterület. A szakemberek biztos alapot építettek, a szakadékot pedig egy korláttal zárták le a támfal felett. Ennek köszönhetően az itt élők már biztonságosan megállhatnak ott autóikkal is.

„Az itt élőktől már most pozitív visszajelzést kaptam. Facebookon is írtak nekem, hogy köszönik szépen a munkálatokat, és ezúton köszönöm én is a kivitelezőknek a Domb útiak nevében, hogy elkészült és biztonságossá tették ezt a területet. A domboldal most már remélhetőleg nem fog lecsúszni” - nyilatkozta Fidrus Péter, területi képviselő.

A kivitelező cég munkatársai a beruházás során kisebb problémákba ütköztek, de többségében zökkenőmentesen zajlott minden. A szakembereknek elsősorban a dúcolás okozott fejtörést a föld minősége miatt, de gyorsan elhárították a felmerülő gondot.

„Mivel ez egy nagyon omladékony, rézsű csúszós terület, a földmunkák közben jelentkeztek pergések, csúszások, de ezeket a dúcolással sikerült megállítanunk. Így elkészült a támfal, amely egy harminc folyóméter hosszú, zsalukő, vasbeton támfal. Szintén vasbeton alapokra került ráépítésre, amely alatt még cölöpök vannak a csúszás megállítása miatt” - emelte ki Józsa Attila, a GeoTeam Kft. kivitelezője.

A munkálat befejezését követően már csak a környezet rendbetétele volt hátra, azaz a mellette lévő rézsű és az út helyreállítása. Aszfaltozással készítettek egy folyókát, majd a támfal előtti és melletti területeket pedig egy úgynevezett kókusz rostmatraccal fedték be. Erre azért van szükség, hogy védje a rezsűt az erodálástól, amíg a növényzet újra megtelepszik.