Segítség és szórakozás
Egészség
2022. febr. 23.

Segítség és szórakozás

Digitális eszközök színesítették a mai véradást, amelyre mintegy ötven fő jelentkezett előzetesen. Az Országos Vérellátó Szolgálat pedig egy nyereményjátékot is indított.

Ezúttal is a Civil Házba várták a donorokat a helyi Vöröskereszt, továbbá az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai. A már megszokott, hó végi véradásra előzetesen mintegy ötven fő jelentkezett, ám több olyan személy is jelen volt, aki célzottan kívánt vért adni. Az ő számukat gyarapította Setét Gyula is, aki első alkalommal választotta a segítségnyújtás ezen formáját. Ő anyósa betegsége miatt érkezett ide, hogy rokonaival, ismerőseivel együtt így támogassa gyógyulását. Családjával ugyan már Hollandiában él, de ez jó ok volt arra, hogy ellátogassanak Ózdra.

„Családtagunknak is vérre van szüksége, így irányított véradásra jöttem. Elsősorban ez befolyásolta az egészet, hogy vér kellett egy közeli hozzátartozónak. Szerintem azonban a közeljövőben nem ez lesz az elsődleges befolyásoló tényező, hanem mindegy lesz. Csak az a fontos, hogy vér legyen leadva és más is hozzájusson ehhez. Ne csak az, akiről én gondolom, hogy szüksége van rá” - mondta Setét Gyula.

Persze a résztvevők közt olyan is volt, aki már többszörös véradó, így például Magyar János is. Ő évente egy-két alkalommal nyújtja karját, hogy másokon segítsen.

„Körülbelül huszonöt éve adtam először vért, amikor katona voltam, jutalom szabadságért” - nyilatkozta Magyar János.

A szervezők minden alkalommal igyekeznek valamivel meglepni a donorokat. Ezúttal sem volt ez másként. Így az épületbe belépők a bejárat mellett LEGO robotot, drónt és VR szemüvegeket is kipróbálhattak az Utazó Élményközpont által. Emellett megfigyelhették azt is, miként készülnek a különféle, 3D-s nyomtatóval készült figurák.

„Ózdon öt DJP pont van, Digitális Jólét Program Hálózat Pont van, ami azt jelenti, hogy öt olyan helyen várjuk a település különböző pontjain a lakosságot, ahol segíteni tudunk nekik a digitális kompetenciák fejlesztésében, digitális anyagok elérésében, e-szolgáltatásokban, e-ügyintézésben való támogatásban” - fogalmazott Okosné Kemény Henriett, a Digitális Jólét Program Hálózat Észak-magyarországi régiójának vezetője.

A véradás is egy jó alkalom arra, hogy a megjelentek közelebbről is megismerkedhessenek ezekkel az eszközökkel. Persze egyéb különlegességek is várták a donorokat, akik egy most zajló nyereményjátékon is részt vehetnek.
 
„Az Országos Vérellátó Szolgálat országos szinten indított egy nyereményjátékot. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy ha a szerelmesek hónapjában a résztvevők párban érkeznek a véradásra, lehet az az illetőnek a barátja, szerelme, vagy a családtagja, és sikeres véradás után csinálnak egy fotót, amit feltöltenek a megfelelő oldalra, utána egy nyereményjátékon tudnak részt venni. Ez arról szól, hogy egy két éjszakás, wellness utazást nyerhetnek meg Hévízre” - emelte ki Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Az elkészült fényképeket a rajta szereplő személyek nevével, TAJ számával együtt február 28-a, 22 óráig lehet elküldeni a valentinnap@ovsz.hu e-mail címre. A fotók március 1-jén kerülnek az Országos Vérellátó Szolgálat hivatalos Facebook és Instagram oldalára és még azon a napon a nyereményeket is kisorsolják.