Hosszútávú megoldás
Város
2022. febr. 22.

Hosszútávú megoldás

Betonelemeket gyártanak az ÓVI munkatársai. A vízelvezetés megoldása érdekében már elkezdtek felkészülni a tavaszi munkákra. Ezerötszáz méter árkot terveznek leburkolni.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény telephelyén egy speciális gép dolgozik, ugyanis a közelmúltban egy betonkeverő adaptert szereztek be. Az eszköz különlegessége, hogy az egyik már meglévő gépre kapcsolva veszi fel a sódert, és mechanikusan keveri össze az anyagokat. Mivel az embereknek nem kell kézzel keverni, jelentősen gyorsabbá vált a munkafolyamat. A telephelyen bekevert betont rögtön a Győzelem útra szállítják, ahol mederelemek készülnek belőle.

„Idén a startmunka program keretein belül olyan 1500 méter körüli mennyiségű árkot kell leburkolnunk, gyakorlatilag minden városrészben. Ehhez szükség van 4500 ilyen betonelemre, amit saját gyártásban, itt kint a Győzelem úti tanyán készítünk” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

A város különböző területein egyaránt nagy problémát jelent a vízelvezetés. Sok helyen az árkokban föld van, amelynél a növényzet folyamatos növekedése gátat szab az eső útjának. Ezáltal megesik, hogy az úttesten folyik a víz, tönkretéve a betont, továbbá a közlekedés is veszélyesebbé válik. A gyomlálásra pedig nincs elég kapacitás. Ennek megoldása miatt döntött úgy az intézmény vezetősége, hogy a mederelemek gyártásával előkészülnek a tavaszi időszakra.

Naponta körülbelül 60-80 elemet gyártanak le az Ózdi Városüzemeltető Intézmény szakemberei. A mennyiséget nagyban befolyásolja az időjárás, ugyanis hidegben jelentősen lassabban köt meg a beton. A startmunka program március 1-jén indul, ezt követően kezdik el a vízelvezetők burkolását.

Tavasszal a szakemberek a város több szakaszán is hozzálátnak a munkálatokhoz. Ilyen hely lesz például a Mekcsey út, az Egyház völgy és a Körte völgy is. Megközelítőleg tizenöt területet érint majd ez a beruházás, amely remélhetőleg megoldást nyújt az esővíz elvezetésében és az árkok könnyebb karbantartásában egyaránt.