Egymást erősítve
Rendőrség
2022. febr. 15.

Egymást erősítve

Lovas polgárőrség alakult Ózdon a rendőrség kezdeményezésére. Első körben tizenhét fő csatlakozott a szervezet kötelékébe, akik a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Hivatalosan is megalakult a polgárőrség lovas tagozata városunkban. Az Ózdi Rendőrkapitányság rendezvénytermében tartották első egyeztetésüket az illetékesek. A találkozón az Ózd és Térsége Polgárőr Egyesület elnöke, dr. Ata Abu Kamar is szólt néhány szót, valamint dr. Varga László rendőrkapitány osztott meg hasznos információkat az együttműködésről. Véleménye szerint kevesen érdeklődnek a szervezet tevékenysége iránt, ezért indokolt volt lépéseket tenni az ügyben. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai pedig kaphatóak voltak a felvetésre, miszerint számukra testhez álló feladat lenne, ha az Ózd környéki tájak, erdős részek lóháton történő bejárását a polgárőrség kötelékébe lépve tennék meg. Ez erősítené a rendőrség munkáját, ugyanis ők járműveikkel igen nehézkesen tudnak ott közlekedni. Március közepére már közös akciót terveznek.

„Meg kell ismertetnünk az ő tevékenységüket az én kollégáim tevékenységével. A kommunikációs folyamatokat fel kell építenünk. Nemcsak közös akciókban látok lehetőséget, hanem önmagában a peremrészeken lévő önálló lovas tevékenységnek is megvan már az az üzenete, hogy az emberek egyenruhást látnak, akihez lehet fordulni. Akiknek el lehet mondani a problémákat és ők vissza fogják csatolni a mi irányukba. További visszatartó jelenlét, ennek mindig hatalmas hatása van” - mondta dr. Varga László, rendőrkapitány.

Az együttműködés eredményeként valamelyest visszaszorulhatna a falopás, több figyelmet kaphatnának a hétvégi házas övezetek és a gombaszezon beköszöntével is nagyobb esély lenne rá, hogy egy eltévedt gyűjtögető segítségre találjon az erdőben. A helyi hagyományőrzők lovasai a környező dombokon szinte mindenhol előfordulnak. Innen jött az ötlet, hogy ezt úgyis tehetik, hogy a köz javára is váljon.

„Úgy jött az elgondolás, hogy a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség tagja a lovas egyesületünk is és van egy olyan szándék, hogy a huszárszövetség és a polgárőr szövetség egymást erősítve próbál segíteni a mindennapokban, illetve nagyon sok olyan huszár hagyományőrző van, lovasok is és katonai hagyományőrzők, akik nem lovasok, akik mellette polgárőr tevékenységet is folytatnak és innen jött az ötlet, hogy mi is szeretnénk ezáltal is erősíteni a polgárőrség munkáját” - nyilatkozta Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A programban első körben tizenhét fő vállalt szerepet. Ők már mindannyian túl vannak az alaptanfolyamon és sikeres vizsgát tettek. A lovas tagozat speciális oktatást igényel, amelyet tovább lehet fejleszteni például rendezvénybiztosítási képzéssel is. Az összefogással új színt szeretnének vinni az ózdi polgárőrség életébe. Aki csatlakozni szeretne az ozdestersegepolgarorseg@gmail.com központi e-mail címre küldheti el jelentkezését.