Fő az óvatosság
Egészség
2022. febr. 11.

Fő az óvatosság

A járványügyi szabályok betartásának fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek. Dr. Vámos Henrietta háziorvosként mindenkit arra kér, hogy ne vegye félvállról a koronavírust.

11 559 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, valamint elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg. 5152 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 209-en vannak lélegeztetőgépen. Ebből is látszik, hogy a járvány még itt van velünk és oda kell figyelnünk magunkra és környezetünkre. A szakember kiemelte, hogy a megfelelő vitaminellátottság nagymértékben hozzájárul a szervezet ellenálló képességének növeléséhez.

„Jelen pillanatban a koronavírus ötödik hullámának a közepén vagyunk. Lassan bízunk benne, hogy tetőzik a járvány, és folyamatosan csökkenni fognak az esetszámok. Ebbe most még csak bízni tudunk. Egyelőre azt látjuk, hogy az ötödik hullám kellős közepén vagyunk. Szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni a megfelelő szabályokra. Az alapos kézmosásra és kézfertőtlenítésre, a távolságtartásra és a szájmaszk viselésére. Ha valaki úgy érzi, hogy légúti tünetei vannak, lehetőleg ne menjenek közösségbe” - hangsúlyozta dr. Vámos Henrietta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kollegális szakmai vezető háziorvos.

Mindenkinek azt tanácsolják, hogy ha a legáltalánosabb náthaszerű tüneteket tapasztalják magukon értesítsék telefonon a háziorvost, hogy megbizonyosodhassanak a fertőzés milyenségéről. Önvizsgálatra is van lehetőség, hiszen korábban patikákban lehetett kapni különböző gyorsteszteket, de a napokban bővült az alternatívák sora.

Egy a napokban a Magyar Közlönyben megjelent döntés szerint már boltokban is lehet majd Covid-gyorstesztet árulni Magyarországon. Engedélyezték, hogy a kiskereskedelemben is lehessen önellenőrzési célt szolgáló gyorstesztet vásárolni. Ezzel kívánják csökkenteni a tesztek árát. A rendelet a veszélyhelyzet végével hatályát veszti.

A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy aki csak teheti vegye fel a vakcinákat. Hazánkban a beoltottak száma 6 379 065 fő, közülük 6 131 361-en már a második, 3 754 698-an pedig már a megerősítő harmadik dózist is felvette. Februárban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton tartanak akciót a kórházi oltópontokon. Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi adagot.