Már hatályos
Hírek
2022. febr. 1.

Már hatályos

Mától érvényesek a hatósági árak hét alapvető élelmiszer esetében. Az árstopról információs plakátokon kell tájékoztatni a vásárlókat. Aki nem tartja be a szabályokat komoly büntetésre számíthat.

A búzafinomliszt, a 2,8%-os UHT tehéntej is azok között a termékek közt szerepel, amelyeknek befagyasztotta a kormány az árát a tavaly október 15-én alkalmazott árszintre. Ide tartozik még a kristálycukor, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemellfilé és csirkefarhát. Összesen hétféle alapvető élelmiszer szerepel a listán.

„Ha hosszútávon megmarad, akkor jó. Rövidtávon szerintem nem sok értelme van. Én szakácsként dolgoztam ötven évet egy intézményben, ötven év alatt nagyon sokat emelkedtek az árak. Ami most van, az nagyon elszaladt és sajnos ez érződik otthon is. Egyre nehezebb eltartani a családot is, illetve az idősek otthonában az embereknek a mindennapi megélhetésüket biztosítani. Szóval ez most már egy kicsit pozitív dolog. Eddig nagyon brutális összegek voltak, főleg a húsnál” - mondta Nagy Sándorné.

Ha a tavaly október 15-i ár akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni. Ha ez valamilyen okból nem állapítható meg, akkor a KSH honlapján 2021 októberére közzétett átlagos fogyasztói árakat kell figyelembe venni, amelyek a következők: a kristálycukor 261 forint, a liszt 203 forint, a napraforgó-étolaj 713 forint, a sertéscomb 1420 forint, a csirkemellfilé 1600 forint, a 2,8%-os tej pedig 273 forintba került.

„Jól teszik, mert vannak szegényebb rétegek is, vannak gazdagabbak is. A nyugdíjasok közt is vannak különbözőek. Mert van aki keres négy-ötszázezret, attól függ milyen munkahelye volt és hány évet dolgozott, de vannak akiknek jóformán még a hatvanezer forintot sem éri el” - nyilatkozta Dócs János.

Amennyiben az üzletek drágábban kínálják a termékeket, vagy ahol a kereskedő nem tartja készleten az előírt mennyiséget, vagy mulasztást követ el a tájékoztatásban, már az első jogsértést sem ússza meg büntetés nélkül. A Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei az általános gyakorlattól eltérően kötelezően bírságot szabnak ki, amely ötvenezertől akár több millió forintig terjedhet. A boltoknak kötelező volt tájékoztatókat is kitennie az árstopról. Hogy ennek hogyan kell pontosan kinéznie arról egy arculati kézikönyv is készült. A plakátból gyártottak kéket és fehér változatot is. Előbbivel a hipermarketek, szupermarketek, diszkontok és a 200 négyzetméternél nagyobb területű boltoknál találkozhatunk jól látható helyen, általában a bejáratnál. A kisebb áruházakban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja. Egyébként vannak olyan üzletek, ahol mennyiségi korlátot vezettek be ezeknek az élelmiszereknek a megvásárlására. Az árstop mától egészen május 1-ig tart.