Pénzügyi döntések
Önkormányzat
2022. jan. 25.

Pénzügyi döntések

A 2022. évi költségvetésről is tárgyalt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. A napirendi pontok körül nem alakult ki vita, minden előterjesztést egyhangú igennel fogadtak el a tagok.

Leghosszabban a 2022. évi költségvetésről tárgyalt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ma délelőtt. Janiczak Dávid polgármester ismertette az előterjesztést, és kifejtette, hogy a büdzsé az előző évekhez hasonlóan idén is szűkösnek bizonyul, azonban fegyelmezett és takarékos gazdálkodás mellett elegendő lesz a város megfelelő működésének biztosításához. Remélik, hogy év közben a bértámogatásoknak és az elvont iparűzési adó esetleges visszajuttatásának köszönhetően több lehetőség nyílik meg idén is a fejlesztésekre, és az intézmények stabil működésének biztosítására. Bíznak benne, hogy a májusi költségvetés módosításakor ezekről már hivatalosan is döntések születhetnek. Ettől függetlenül a költségvetés egyensúlya a jelenlegi előterjesztés szerint is biztosított, a város működése stabilnak tekinthető.

„Felhalmozási oldalon látszódik, ami ugye a fejlesztéseinket tartalmazza, hogy elég szűkös. Ennek jelentős részét tavaly az ALTEO-val megkötött megállapodás teszi, ki hiszen több mint hatvan millió forinttal támogatja az önkormányzat fejlesztéseit. Ebben az esztendőben is egyelőre egy ötvenmillió forintos útfelújítási keretet nyitottunk. Bízunk abban, hogy ezt majd jelentősen tudjuk még bővíteni, de az évben leginkább a TOP Pluszban megjelenő pályázati forrásokra számítunk, ahol szintén van útfejlesztésre lehetőség” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A város vezetése több területre is különített el pénzt a keretből Kiss Sándor javaslatára. Ilyen a sportélet támogatása, valamint a városi rendezvények is. Ugyan a polgármester kijelentette, hogy fontosabbnak tartja a város fejlesztését, azonban támogatja az összeg elkülönítését, mert az embereknek szüksége van a kikapcsolódásra. A bizottság elnöke a testvérvárosi kapcsolatokra is kitért.

„Ez egy több évtizede kialakult rendszer volt. Nem mondok számokat, de rengeteg ózdi gyerek utazott ki Lengyelországba, Lengyelországból jöttek Ózdra. Mindenkinek van olyan ismerőse, családtagja, aki fogadott gyerekeket. Én azt gondolom, hogy továbbra is fontos, hogy működjön, ezért testvérvárosi kapcsolatokhoz is javaslok még egymillió forintot” - mondta Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Fidrus Péter, területi képviselő kért szót egyedül az ülésen. A kóbor kutyák okozta helyzet megoldására tett két javaslatot. Az egyik egymillió forintos állatvédelmi keret létrehozása, amelyet ivartalanításra fordítanának.

„Jelenleg az ebtelepen negyven kennel áll rendelkezésre, hogy a kóbor állatokat elhelyezzük ideiglenesen, amíg gazdára nem találnak. Van még azonban hely ezen a telepen a kenneleknek a bővítésére. Az ÓVI-val el is készítettem egy költségvetést, ami alapján harminc darab kennel tudna még megépülni ezen a telepen” - tette hozzá Fidrus Péter, területi képviselő.

Ezt mind az általános tartalék keretből kérte. Janiczak Dávid polgármester az átcsoportosításhoz a forrásokat még az ülésen megkereste, és a módosítást elfogadta. Ez alapján négymillió forintot fordítanak a kennelek építésére, és létrehozzák a kért összegből az állatvédelmi keretet is. Szó esett még többek között támogatásokról, értékesítésről, a bizottság munkatervéről és egy Belügyminisztérium által kiírt pályázatról. Ennek keretében a Mogyorósvölgyi Óvodát szeretnék felújítani. A pontokat egyhangú igennel fogadta el a bizottság.