Megújuló templomok
Egyház
2022. jan. 18.

Megújuló templomok

Elkezdődött a felújítás az Ózdi Görögkatolikus Parókián. Az összesen mintegy 26 millió forintos állami támogatásból négy templom szépülhet meg városunkban.

Június elején számoltunk be arról a sikeres pályázatról, amely által négy ózdi templom újulhat meg. Összesen körülbelül 26 millió forintot osztottak szét az elbírálás során. Az Ózdi Református Templomot, az Ózdi Görögkatolikus Kápolnát, az Ózd – Sajóvárkonyi Református Templomot és a Szentsimoni Temetőkápolnát is felújítják a pénzből. Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy véli, hogy minden fontos, ami a hívek közösségi életéhez hozzá tartozik. Ilyen például a templom, mint a hitélet szentélye és a közösségi létesítmények is.

„Fontos az is, hogy ők a város polgárai, ők hozzátartoznak Ózd életéhez, és akik istenfélőként nap mint nap idejönnek, okkal-joggal elvárják, hogy ugyan olyan körülmények illessék meg őket, mint a más közszolgálatban résztvevőket. Nos a templom egy ilyen közszolgálat, ha a szó klasszikus értelemét használjuk. Akik ide betérnek, Isten hajlékába, szeretnék azt látni, hogy minden rendben, és a lehetőségek szerint pedig megújult mindaz, ami számukra fontos” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Dr. Csuzda Gábor, területi képviselő övezetében két templom is megújulhat. Az Ózdi Református Templomban tavasszal kezdődik el a beruházás, az Ózdi Görögkatolikus Templom melletti kápolna épületén azonban már dolgoznak a szakemberek. A képviselő fontosnak tartja ezeknek az épületeknek a megőrzését.

„A helyi közösségünk szempontjából azért is van hatalmas jelentősége eme épület felújításának, mert ez a múlt szelete. Ugye az új templom mellett itt van az új kápolna is, és most így a kormányzati támogatásnak köszönhetően sikerül megmentenünk ezt az épületet” - emelte ki dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A külső munkákat támogatásból, a belső felújítást pedig az egyházközség saját forrásából finanszírozták. Többek között villamoshálózat csere, hőszigetelés, villámvédelem és falazási feladatok elvégzése van folyamatban. Az épület megőrzése nagyon üdvös a közösség számára.

„Sok-sok érzelmi kötődés van ehhez a templomhoz. Már most elkezdtük összegyűjteni azokat a régi archive fotókat, amelyekben akár egyházközségi tagjainknak házasságkötése, keresztelése vagy egy betlehemes játék zajlott benne. Sokaknak a hivatása, sokak életében nagyon sok fontos esemény ennek a templomnak, kápolnának a falai között zajlott, és sok-sok érzelmi kötődés volt és van is a mai napig az ingatlanhoz” - nyilatkozta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A munkálatok befejezését nagyban befolyásolja az időjárás, de a szakemberek igyekeznek mihamarabb végezni a feladatokkal. Szentsimonban egyébként a temetőkápolna már elkészült, a két református templomban pedig ha minden jól megy, tavasszal kezdik el a beruházás.