Fontos az óvatosság
Szabadidő
2022. jan. 11.

Fontos az óvatosság

Biztonságos vastagságú az Ózdi Horgásztó jege. Elérte a tizenöt centimétert, de így is csak saját felelősséggel lehet rámerészkedni. Ottjártunkkor több osztály is kint tartózkodott a területen.

Az elmúlt hetek időjárása kedvezett a korcsolyázók számára. A tartós mínuszok meghozták a várt eredményt, és vastagon befagyott a víz a Horgásztó felületén. Elérte a tizenöt centimétert, de ennek ellenére is csak saját felelősségre lehet rámenni a jégre.

„Folyamatosan mérjük a jég vastagságát a tavon. Elértük a 15 centimétert, ami a biztonsági határérték. Itt a félsziget területén van négy reflektor, amik délután fél öttől este fél kilencig világítanak. Ezt az időpontot javasoljuk a korcsolyázásra” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Ottjártunkkor több osztály is kilátogatott a tóhoz, hogy csúszkálhassanak egy kicsit a fiatalok. A bátrabbak lendületes mozdulatokkal haladtak, a kezdők inkább az óvatosabb technikát alkalmazták. Emellett előkerült a focilabda is.

„Nagyon jól érzem magam. Jó csúszkálni. Remélem, hogy itt maradunk még egy darabig” - nyilatkozta Molnár Béla Rikárdó, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

„Nagyon frissnek érzem magam. Jól szórakozunk. Már vagy kétszer berúgtuk a labdát a tó közepére” - emelte ki Dániel Benjámin, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A fiatal és az idősebb korosztály egyaránt kedveli ezt a tevékenységet. Amikor a jég vastagsága eléri a biztonságos tartományt, akkor több család is ki szokott látogatni a területre. Ekkor az emberek a korcsolyát még nem vették elő, azonban cipővel már rámerészkedtek a befagyott területre.
 
„Közel lakunk a tóhoz. Láttuk, hogy már rá szabad jönni, mert tegnap este már égtek a reflektorok. Az unokánk meglátogatott bennünket és lejöttünk” - fogalmazott Nagy-Mengyi Ferenc.

Tegnap az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei jégről mentési gyakorlatot végeztek a tavon. Baj esetén fontos, hogy a jég alá kerülő személyt minél hamarabb kihúzzuk. A vizes ruhát el kell távolítani, és azonnal meleg helyre vinni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a 112-es központi számon kérhetünk segítséget.