Forma és tartósság
Hírek
2021. dec. 23.

Forma és tartósság

Teret hódít a nordmann fenyő Ózdon. Bár még mindig a luc a legolcsóbb, ám ez most csak a második helyet foglalja el a népszerűségi listán. Holnap délig lehet választani a kínálatból.

A hideg idő ellenére is sokan látogattak ki ma délelőtt a városi piacra, hogy kiválasszák az ünnep legfontosabb díszét. A fenyőfavásár első napjaiban inkább csak érdeklődtek az emberek, mára azonban határozott elképzeléssel érkeztek. Sokat számít a forma. A legtöbb vásárló inkább tartósság alapján dönt. Bár még mindig a luc fenyő métere a legolcsóbb, ám most ez a népszerűségi listán csak a második helyen szerepel.

„Leginkább a nordmann fenyőt vitték az emberek, aztán a lucot, majd az ezüstöt. Az ezüstfenyő egy kicsit visszaszorult a vásárlók körében. Nagyon szeretném itt is megköszönni azt, hogy élő fenyőt vásároltak, legyen az akár földlabdás, akár vágott fa. Akarva, akaratlanul környezettudatos életmódot követnek ezek az emberek, hiszen ezek újrahasznosíthatók, vagy pedig faaprítékként mások lakását melegítik. A fenyővásárlás az hasonló volt az elmúlt évekhez. Ugyanannyi fát tudunk eladni, mint az elmúlt években” - mondta Bereczki András, kereskedő.

A kereskedő kiemelte, hogy a termelők egyre jobban odafigyelnek a fák gondozására, talán ennek is köszönhető, hogy egyre formásabb példányok jelennek meg a piacokon. Ezek jó része Dániából származik.

Akinek egy kicsit kisebb a tartója nem kell aggódnia, a legtöbb helyen talpba faragást is vállalnak. Az egyszerűbb szállítás érdekében sokan be is csomagoltatják a fát. A 25-ös főút mellett található csemetekertben pár nap alatt kifogytak. Délelőtt érkezett új szállítmány. Több mint húsz éve foglalkoznak fenyőfákkal. A tendencia itt is hasonló, mint a belvárosban, vagyis a nordmann a legkelendőbb. Míg tavaly 207 darabot, addig idén eddig már 320-at adtak el ebből a fajtából.

„Mi a nordmann fenyőhöz szoktunk, mert az tovább tart és jobb is. Körülbelül minden évben ilyenkor jövünk, sőt volt olyan amikor 24-én délelőtt jöttünk, és akkor Szentestén öltöztetjük is” - nyilatkozta Váradi Csaba.

Sokan a hagyományt őrizve még mindig Szenteste díszítik a fenyőfát, bár egyre elterjedtebb, hogy kicsit hamarabb adnak neki végleges formát.

„Felemelnek, vagy pedig felállok a székre, és úgy teszem fel a tetejére a csillagot” - fogalmazott Váradi Ádám.

A legtöbb helyen saját termesztésű fák is elérhetőek. Minimum tíz év szükséges ahhoz, hogy egy-egy példány végül karácsonykor a szobánk éke lehessen. Akiknek eddig még nem sikerült beszerezniük az ünnep legszebb kellékét, azok még holnap is megtehetik, az árak pedig nem változnak.