Nagy választék
Város
2021. dec. 15.

Nagy választék

Már megjelentek a fenyőfaárusok Ózdon is. A vásárlók egyelőre csak feltérképezik a helyzetet és tájékozódnak a kínálatról. Az árak tavalyhoz képest nem változtak.

Karácsony közeledtével a város egyre több területén jelennek meg a fenyőfaárusok. A járókelők olyan részeken is találkozhatnak a kereskedőkkel, ahol a korábbi években eddig nem. Ez is mutatja, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az élő tűlevelűekre. A legtöbb vásárló azonban egyelőre csak felméri a helyzetet.

„Még csak nézelődnek igazából. Mindenki várja az utolsó napokat, mert nem mindenki tudja hol tárolni a fát. A legtöbb panelban nincs erkély, nincs pince. Maszek portán másképp van, ott jobban el tudják rakni a fenyőt. Változó az érdeklődés, van aki a kisebbet, van aki a nagyobbat keresi. Van aki a luc fenyőt szereti, de sokan vannak akik az ezüstfenyő iránt érdeklődnek” - mondta Wittchen Emilné, árus.

Bár az áruházakban igen széles kínálat van műfenyőkből, ezeket csak kevesen kedvelik.

„Ősi hagyományok óta én az igazi élő fának a híve vagyok, nem a műfenyőnek. Nagyon meglepődtem, hogy itt is lehet kapni ilyen gyönyörű fenyőket. Most egy egyszerű lucfenyőt szeretnék kiválasztani” - nyilatkozta Molnár János.

Az év legszebb ünnepének díszét sokan a Városi Piaccsarnok környékén található árusoktól szerzik be. Bereczki András huszonhat éve foglalkozik fenyőfa eladással. Tapasztalatai szerint a lakosság inkább az utolsó napokra hagyja a vásárlást.

„Két héttel karácsony előtt szoktunk kipakolni általában, attól is függően, hogy a karácsony milyen napra esik. Most jövő hét péntekre fog esni. A fenyőfát az elején nagyon kevesen gondolják úgy, hogy ők már megvásárolják, de nagyon szívesen megnézik és érdeklődnek, nekünk már ez is fontos, hogy ha eljönnek ide és megtudják az árakat. Megnézik, hogy milyen fák vannak most és mennyibe kerülnek, és ez alapján kalkulálnak majd, hogy milyen fát fognak venni és általában visszatérnek a vevőink” - fogalmazott Bereczki András, kereskedő.

A legtöbb helyen az egyszerűbb szállítás érdekében be is csomagolják a fát, sőt esetenként házhoz is viszik. Gyakori kérésnek számít még a talpba faragás is. Az árak nem változtak tavalyhoz képest. A tendencia szerint pedig a nordmann fenyő iránt érdeklődnek a legtöbben. Itt legalábbis évről-évre egyre többet adnak el belőle. Favoritnak számít még a luc, az ezüst és a földlabdás örökzöld. Mindig megjelennek a különlegességek is, ilyen például a selyem, a konkolor, vagy éppen az amerikai fenyő. Bár ezekre kisebb a kereslet. A kínálat elérhető lesz most már a hét minden napján. A legtöbben még december 24-én is kipakolnak, akkor általában délig várják az érdeklődőket. Az árak nagy valószínűség szerint nem változnak majd az utolsó napokban sem.